BITEF ove godine pod sloganom ‘Mi – junaci rada svog’

Ovogodišnji BITEF bavi se pitanjem rada, radnih prava i tržišta rada u svijetu danas, sa posebnim akcentom na istraživanje rada u samim izvođačkim umjetnostima.

U glavnom programu će biti prikazano devet predstava vodećih pozorišnih autora (Pixsell - Ilustracija)

Ovogodišnje izdanje BITEF festivala održaće se u Beogradu od 23. septembra do 2. oktobra pod sloganom “Mi – junaci rada svog”, a u glavnom programu biće prikazano devet predstava vodećih domaćih, regionalnih, evropskih i svjetskih pozorišnih autora, najavili su organizatori.

Poseban kuriozitet ovogodišnjeg BITEF-a je to što će svi pozvani pozorišni autori iz Njemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva prvi put gostovati u Beogradu.

U prologu festivala, koji tradicionalno najavljuje tematske i estetske linije nastupajućeg programa i “pravi kopču” sa prethodnim izdanjem, u Narodnom pozorištu u Beogradu će biti prikazana predstava (Nije) kraj svijeta u režiji Katie Mitchell i produkciji berlinskog pozorišta Schaubühne.

“Ova predstava je ekološki osvešćena u pogledu teme, ali i produkcije i uvodi potpuno novi, utopijski vid stvaranja pozorišta, a za šta se Katie Mitchell dosledno bori u svim svojim poslednjim radovima, praveći tako zaokret u svojoj ranije vrlo prepoznatljivoj poetici. Kostimi i rekviziti su preuzeti iz ranijih predstava, scenografija izgrađena od reciklabilnih materijala, a struja za predstavu proizvodi se u njoj samoj, pedaliranjem dva specijalna bicikla”, navodi se u najavi.

Festival otvara duhovit esej o savremenom plesu

Festival će biti svečano otvoren prikazivanjem djela Svaki pokušaj će završiti slomljenim tijelima i slomljenim kostima u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, plesnom predstavom belgijskog koreografa Jana Martensa, koja je doživjela uspjeh na festivalu u Avignonu.

“Ta predstava nije slučajno odabrana da otvori festival, jer uvodi publiku u tematiku ovogodišnjeg izdanja koja se bavi pitanjem rada, radnih prava i tržišta rada u svetu danas, sa posebnim akcentom na istraživanje rada u samim izvođačkim umetnostima”, najavili su organizatori.

Prema riječima umjetničkog direktora BITEF-a Ivana Medenice, dramaturgija predstave svodi se na gradaciju, kombinovanje i razvoj niza pokušaja da se ostvari jedna koreografska ideja.

“Ti pokušaji zasnivaju se, pored bazične Martensove zamisli, i na repetitivnoj i ‘psihodeličnoj’ kompoziciji poljskog autora savremene ozbiljne muzike Henrika Mikolaja Goreckog, kao i na materijalima koje donose plesači, njih čak sedamnaestoro, koji su različitih godina (od 17 do 70), porekla i profesionalne istorije (jedan vid devised theatrea). Tako se postepeno, mozaički sklapa pametan, topao i izuzetno duhovit esej o savremenom plesu, koji spaja i prožima različita pitanja i stavove: ples kao fizički rad, značaj ličnosti plesača (njihovih godina, izgleda, obrazovanja…), razgradnja hijerarhija u stvaralačkom procesu, odnos tela i društvenog poretka”, rekao je Medenica.

Festival su podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, te Delegacija Evropske unije u Srbiji, prenosi Beta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada