Turski arheolozi našli kip zaštitnice prirode, star 24 vijeka

Područje oko antičkog grada Antandrosa poznato je po veličanstvenoj prirodi i divljači, a Kibela je njihova zaštitnica, rekli su arheolozi koji tvrde da se radi o važnom otkriću u cilju upoznavanja kulture tog kraja.

Kipić Kibele star oko 2.350 godina korišten je za ukrašavanje zidova antičkih vila (Anadolija)

Tokom arheoloških istraživanja u antičkom gradu Antandros, u turskoj provinciji Balikesir, pronađen je kipić Kibele, zaštitnice prirode i divljači, star oko 2.350 godina, javlja Anadolija.

Tim stručnjaka oduševljen je pronalaskom kipića za kojeg vjeruju da potiče iz perioda četvrtog stoljeća prije nove ere, a istraživanja podržavaju Ministarstvo kulture i turizma Turkiye i grad Balikesir.

Šef tima i profesor Univerziteta Ege Gurcan Polat kazao je kako su tokom arheoloških istraživanja koja u antičkom gradu Antandros traju duže od dvije sedmice pronašli zanimljiv kipić.

Polat je kazao kako je riječ o kipiću korištenom za ukrašavanje zidova rimskih vila.

Važno otkriće

”Nažalost, nije u potpunosti sačuvan. Riječ je o mermernom kipiću visine 30 centimetara. Glava nije sačuvana, ali dio koji je opstao ukazuje da je riječ o kipiću Kibele“, pojasnio je Polat.

Dodao je kako je Kibela vrlo važna božica za Antandros.

”Ovo područje, Kazdaglari, poznato je po veličanstvenoj prirodi, divljači, a Kibela je njihova zaštitnica“, rekao je Polat te naveo kako se radi o važnom otkriću u cilju upoznavanja kulture ovih područja.

Istakao je kako je riječ o kipiću gdje Kibela sjedi, a pored nje su figure lavova, dok u naručju drži još jednog lava.

Izvor: Agencije