Zafranović počinje snimati film o stradanju naroda Kozare

Tekst ‘Djeca Kozare’ Arsen Diklić napisao je još 1986. godine, a Lordan Zafranović ga je adaptirao i uveo nove scene, kako bi što vjernije prikazao događaje iz ljeta 1942. godine.

'Ovo je film o zlu, kojim želim zaustaviti svako dalje zlo. Film je umjetnički krik da se zlo više nikada ne ponovi', izjavio je Lordan Zafranović (Tanjug)

Snimanje filma Zlatni rez 42 redatelja Lordana Zafranovića o stradanju naroda Kozare u Drugom svjetskom ratu, po scenariju Arsena Diklića, počet će 21. augusta, a snimanje bi trebalo trajati godinu dana, objavili su producenti.

Tekst Djeca Kozare Arsen Diklić napisao je još 1986. godine, a Zafranović ga je adaptirao i uveo nove scene, kako bi što vjernije prikazao događaje iz ljeta 1942. godine, prenosi Hina.

“Ovaj film sam dugo spremao i radim ga da se ne zaboravi. Ovo je film o zlu, kojim želim zaustaviti svako dalje zlo. Film je umjetnički krik da se zlo više nikada ne ponovi”, izjavio je Lordan Zafranović tokom priprema za snimanje.

Očekuje se da će na prvoj klapi biti glumac Predrag Miki Manojlović, kojem će se u kasnijim fazama snimanja pridružiti i Leon Lučev, američki glumac balkanskog porijekla Jack Dimich, Irfan Mensur i drugi.

Scenografija se, po Zafranovićevom nacrtu, priprema na području Gradiške, u Bosni i Hercegovini, a producenti su najavili da će glumačku postavu činiti glumci iz cijele bivše Jugoslavije.

Zafranović: Film donosi važnu poruku

Redatelj Lordan Zafranović poručio je, najavljujući film, da on donosi važnu poruku – kako je “na našim prostorima moguć suživot”.

“Kako se kaže: ne treba zaboraviti zlo, ali valja nam živjeti zajedno. Tu smo gdje smo. Bez obzira na sve historijske trzavice, balkanski narodi moraju naći način da žive u dobru, ne u zlu”, naglasio je Zafranović.

Autorsku ekipu činit će više od 60 profesionalaca iz cijele regije, a projekt će se raditi u dva dijela i planirano je da traje skoro godinu dana.

Projekt, koji čine film i TV serija od šest epizoda, podržali su Filmski centar Srbije, Sekretarijat za kulturu Autonomske pokrajine Vojvodina, Telekom Srbije i Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

Izvor: Agencije