Akademija će se izviniti glumici starosjedilačkog porijekla

Glumica Sacheen Littlefeather desetljećima trpi zlostavljanje unutar filmske industrije nakon što se 1973. pojavila na dodjeli nagrade Oscar umjesto Marlona Branda.

Sacheen Littlefeather se pojavila na pozornici kako bi odbila nagradu Marlona Branda za najboljega glumca, što je bila njegova želja (AP)

Akademija filmskih umjetnosti i nauka, koja dodjeljuje nagradu Oscar, organizirat će “večer razgovora, zacjeljivanja i izvedbi” koju će predvoditi aktivistica i glumica starosjedilačkog porijekla Sacheen Littlefeather, javlja dpa.

Tokom večeri Akademija će se službeno ispričati glumici koja desetljećima trpi zlostavljanje unutar filmske industrije nakon što se 1973. pojavila na dodjeli nagrade Oscar.

Littlefeather se tada pojavila na pozornici kako bi odbila nagradu Marlona Branda za najboljega glumca, što je bila njegova želja.

Umjesto toga, održala je jednominutni govor o stereotipima i lošem postupanju prema američkim starosjediocima u zabavnoj industriji i o masakru u Wounded Kneeju u Južnoj Dakoti.

Pola stoljeća bojkota i diskriminacije

Akademija je priznala da se danas 75-godišnju glumicu zbog toga već 50 godina “profesionalno bojkotira, zlostavlja, napada i diskriminira”.

“Pridružite se 17. septembra Sacheen Littlefeather u Muzeju akademije na večeri razgovora, zacjeljivanja i izvedbi tokom koje ćemo se prisjetiti utjecaja koji je imao njezin govor na 45. dodjeli nagrade (koju možete pogledati u galeriji povijesti dodjele nagrada akademije)”, objavila je organizacija na Twitteru.

“Sacheen vas poziva na slavlje uz izvedbe starosjedilačkih izvođača uživo, tokom kojega će Akademija glumici uputiti dugoiščekivanu ispriku”, navedeno je.

Izvor: Agencije