Kalush Orchestra ne dolazi u Budvu zbog izvođačice iz Rusije

Kalush Orchestra je putem Instagrama pozvao svoje fanove da podrže, kako su naveli, ‘čišćenje scene’ i od Sea Dance Festivala zatražili da otkaže nastup Nine Kraviz.

Diskriminacija bilo kog čovjeka i umjetnika zbog nacionalnosti, rase ili vjere u potpunosti je neprihvatljiva, poručili su organizatori ukrajinskom bendu (EPA)

Nakon što je Sea Dance Festival odbio ultimatum Kalush Orchestra, kojim je zahtjevano otkazivanje nastupa jedne od najvećih zvijezda elektronske muzike današnjice Nine Kraviz, koja je porijeklom iz Rusije, ukrajinski sastav neće nastupiti na festivalu u Budvi, objavili su organizatori.

Kalush Orchestra je putem Instagrama pozvao svoje fanove da podrže, kako su naveli, “čišćenje scene”, i od Sea Dance Festivala zatražili da otkaže nastup Nine Kraviz.

Odbijen zahtjev

Međutim, organizatori su menadžmentu Kalush Orchestra poslali odgovor u kojem je takav zahtjev jasno odbijen i izričito izražen stav da je diskriminacija bilo kog čovjeka i umjetnika zbog nacionalnosti, rase ili vjere u potpunosti neprihvatljiva, prenosi Tanjug.

Sea Dance Festival je osudio rat u Ukrajini, istovremeno naglašavajući da otkazivanje nastupa izvođača samo zbog toga što dolazi iz određene zemlje nije put za postizanje mira, već upravo suprotno tome – put ka daljim podjelama, eskalaciji mržnje i produbljivanju sukoba.

Kalush Orchestra iz Ukrajine pobjednici su ovogodišnjeg Eurosonga.

Izvor: Agencije