Bista mladog Napeolona na aukciji u Londonu

Bistu je 2020. kupio njen sadašnji vlasnik, a bila je jednostavno opisana kao bista anonimne osobe; nalazom stručnjaka utvrđeno je da je riječ o Napoleonu koji je tada imao 28 godina.

Bonaparta je naručio svoju bistu 1797. u Milanu, nekoliko dana poslije pada Mletačke republike (Reuters - Ilustracija)

Kolekcionar koji je kupio bistu anonimnog čovjeka, kako je vjerovao, zapravo je dobio skulpturu mladog Napoleona Bonaparte koju je izradio poznati umjetnik i to će umjetničko djelo aukcijska kuća Sotheby's ponuditi na prodaju 5. jula u Londonu, javlja AFP.

Procjenjuje se da se za bistu može dobiti i više od 200.000 eura.

“Bistu je 2020. kupio njen sadašnji vlasnik, a bila je jednostavno opisana kao bista anonimne osobe”, navela je aukcijska kuća i dodala da je nalazom stručnjaka utvrđeno da je riječ o Napoleonu koji je tada imao 28 godina.

Bista od bijelog mermera sa podnožjem od crnog mermera djelo je Giuseppea Franchija, kipara neoklasicizma.

Nepoželjna bista svrgnutog cara

“Identitet i kipara, i modela danas se može potvrditi zahvaljujući istraživanju koje je proveo Olivier Ihl, profesor historijske sociologije i počasni direktor Instituta za političke studije u Grenobleu te jedan od stručnjaka tog perioda”, navodi Sotheby's.

Prema naučniku, Bonaparta je naručio bistu tokom večere sa Franchijem u maju 1797. u Milanu, nekoliko dana poslije pada Mletačke republike.

Mladi general dobio je skulpturu pola godine kasnije u Ženevi, gradu u kojem će djelo ostati narednih 20-ak godine. Potom je, u augustu 1818. godine, nepoželjnu bistu svrgnutog cara, zatočenog na ostrvu Sveta Jelena, kupio po niskoj cijeni jedan Britanac i prebacio je u Veliku Britaniju.

Izvor: Agencije