Otvaranje katedrale Notre Dame 2024. godine

Ponovno otvaranje popularnog turističkog odredišta tempirano je uz Olimpijske igre u Parizu, kada se očekuje dolazak velikog broja posjetilaca u Francusku.

Restauracija i izgradnja Notre Damea košta 850 miliona eura i obuhvata tri faze (EPA)

Kultna katedrala Notre Dame u Parizu ponovo će biti otvorena za javnost, kako za bogosluženja tako i za turističke posjete, 2024. godine, izjavila je francuska ministrica kulture Rima Abdul Malak.

Požar u srednjovjekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je u aprilu 2019. godine. Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali.

Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara i uz velike napore uspjeli su spasiti sjeverni toranj sa zvonom i glavni objekt katedrale. Katedrala je primala gotovo 12 miliona posjetilaca godišnje.

Malak je istakla da je vlada uvjerena u otvaranje katedrale do 2024. godine, kada će veliki dio restauratorskih radova biti završen, prenosi Anadolija.

Tri faze restauracije i izgradnje

Ponovno otvaranje popularnog turističkog odredišta tempirano je uz Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, kada se očekuje dolazak velikog broja posjetilaca u Francusku.

Restauracija i izgradnja Notre Damea košta 850 miliona eura i obuhvata tri faze.

Završena je prva faza čišćenja, te osiguranje stabilnosti objekta. Druga faza koja uključuje radove na ramovima i krovovima, te rekonstrukciju kule počet će krajem ljeta, dok će treća faza obuhvatati vanjsku rekonstrukciju.

Katedrala Notre Dame poznata je širom svijeta po veličini, jedinstvenosti i značaju za svjetsku arhitekturu. Zgrada koja datira još iz 12. vijeka, poznata je po klasičnom književnom djelu Zvonar crkve Notre Dame Victora Hugoa.

Izvor: Agencije