Projekcija radne verzije filma o Emeriku Blumu autorice Jasmile Žbanić

Jasmila Žbanić i produkcija Deblokada tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, nekadašnjem direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva.

Autorica i producenti će građanima Sarajeva pokazati šta su do sada našli i pozvati ih da pomognu u završetku filma (SFF)

Sarajevo Film Festival će dan prije svečanog otvorenja upriličiti specijalnu predfestivalsku projekciju radne verzije filma o Emeriku Blumu autorice Jasmile Žbanić, javlja Fena.

Jasmila Žbanić i produkcija Deblokada tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, nekadašnjem direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva.

Odlučili su se za projekciju filma koji nije u potpunosti završen, kako bi građanima Sarajeva pokazali šta su do sada našli i kako bi građani mogli pomoći završetku filma. Ovo je unikatan proces gdje u stvaranju filma mogu učestvovati svi građani, saopćili su organizatori SFF-a.

Stvorio uspješnu svjetsku firmu

Emerik Blum je u ratom razrušenoj Bosni i Hercegovini od malog biroa s nekoliko zaposlenih napravio uspješnu svjetsku firmu Energoinvest koja je vodila Bosnu i Hercegovinu i cijelu Jugoslaviju naprijed, u  danas nezamislive, uspjehe i prosperitet. Kako je to bilo moguće? I da li su građani Bosne i Hercegovine zaboravili ko su i šta su nekada bili uz ljude kao što je Emerik Blum?, pitanja su koja postavlja Jasmila Žbanić.

Ulaz na projekciju najavljenu za četvrtak, 11. augusta je besplatan, a ulaznice će biti dostupne od 1. augusta online ili u Glavnom Box Officeu Sarajevo Film Festivala.

Sarajevo Film Festival, njegovo 28. izdanje, bit će održan od 12. do 19. augusta.

Izvor: Agencije