Velika Britanija bit će domaćin Eurovizije 2023. godine

Organizatori rekli da nema šansi da se događaj održi u ratom razorenoj Ukrajini koja je ove godine pobijedila u Italiji.

Ukrajina je insistirala da može biti domaćin takmičenja uprkos ruskoj invaziji (EPA)

Velika Britanija u ponedjeljak je rekla kako je nerado pristala biti domaćin takmičenja za pjesmu Eurovizije slijedeće godine, nakon što su organizatori rekli da nema šansi da se događaj održi u ratom razorenoj Ukrajini, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Tako će BBC umjesto toga producirati ono što su nazvali „najvećim i najkompleksnijim muzičkim takmičenjem“ na svijetu te će početi s odabirom grada domaćina u Velikoj Britaniji u saradnji sa Evropskom unijom radiotelevizija (EBU).

Ukrajina je pobijedila na ovogodišnjem takmičenju kojem je domaćin bila Italija, te se našla ispred Velike Britanije koja je zauzela drugo mjesto. Ukrajina je insistirala da može biti domaćin takmičenja uprkos ruskoj invaziji.

„Ukrajinski duh“

No, EBU je isključila tu mogućnost, a ukrajinska televizija UA:PBC pristala je da se natjecanje održi u Velikoj Britaniji, no u “ukrajinskom duhu”.

„Takmičenje za pjesmu Eurovizije 2023. godine neće se održati u Ukrajini, nego s podrškom Ukrajini”, rekao je Mikola Černoticki u zajedničkom saopćenju EBU-a i BBC-a.

„Zahvalni smo našim partnerima iz BBC-a jer su iskazali solidarnost s nama”, rekao je.

Izvor: Agencije