‘Zbornica’ najbolji film 69. Pula Film Festivala

Nakon dodjele nagrada, u pulskom amfiteatru prikazana je hrvatska premijera britanske biografske drame ‘Belfast’ koju je režirao slavni Kenneth Branagh.

Nagrađeni film 'Zbornica' rediteljice Sonje Tarokić osvojio je još četiri Zlatne arene (Pixsell)

Velika Zlatna arena za najbolji film 69. Pula Film Festivala dodijeljena je filmu Zbornica rediteljice Sonje Tarokić, a nagradu publike Zlatna vrata Pule osvojio je film Nosila je rubac črleni reditelja Gorana Dukića.

Nagrađeni film Zbornica, producentice Ankice Jurić Tilić, osvojio je još četiri Zlatne arene i to za režiju koja je pripala rediteljici Sonji Tarokić, za najbolju glavnu mušku ulogu dodijeljena je Stojanu Matavulju, za najbolju sporednu žensku Nives Ivanković te za montažu koja je pripala Borni Buljeviću, prenosi Hina.

Film Stric reditelja Davida Kapca i Andrije Mardešića osvojio je dvije Zlatne arene i to za scenarij koja je dodijeljena Andriji Mardešiću i Davidu Kapcu te za kostimografiju koja je pripala Ani Savić Gecan.

Dvije Zlatne arene dobio je i film Punim plućima reditelja Radislava Jovanova i to za fotografiju koja je pripala Stanku Hercegu te za za oblikovanje zvuka Frani Homenu.

Brojni filmovi ovjenčani nagradama

Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodijeljena je Lani Barić za ulogu Vesne u filmu Glava velike ribe reditelja Arsena Uremovića, dok je Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodijeljena Ljubi Zečeviću za ulogu Jože u filmu Nosila je rubac črleni reditelja Gorana Dukića.

Zlatna arena za masku pripala je Ani Bulajić Črček za film Illyricvum reditelja Simona Bogojevića Naratha. Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodijeljena je scenaristici i rediteljici Nini Violić za film Baci se na pod.

Ocjenjivački sud ovogodišnjeg 69. Pulskog filmskog festivala činili su predsjednik Stefan Ruzowitzky te članovi Rita Di Santo, Miran Miošić, Zrinko Ogresta i Marija Škaričić, a Zlatne arene svečano su dodijeljen u pulskoj Areni.

Hrvatska premijera ‘Belfasta’

Nagrada za najbolji film u Međunarodnom programu pripala je filmu Dani suše reditelja Emina Alpera, dok je publika glasanjem za Međunarodni program, dodijelila nagradu filmu Ljeto kada sam naučila letjeti reditelja Radivoja Andrića.

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa u sastavu Danica Čurčić, Jure Pavlović i Christian Routh odlučio je Zlatnu arenu za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji dodijeliti Snježani Sinovčić Šiškov za film Ljeto kada sam naučila letjeti reditelja Radivoja Andrića, a za najbolju manjinsku hrvatsku koprodukciju filmu Dani suše reditelja Emina Alpera. Posebno priznanje ocjenjivačkog suda dodijeljeno je filmu Vizija leptira reditelja Maksima Nakonečnog.

Po završetku svečane dodjele nagrada, u pulskom amfiteatru prikazana je hrvatska premijera britanske biografske drame Belfast koju je režirao slavni Kenneth Branagh. Film je osvojio brojne nagrade na svjetskim festivalima, ali i filmsku nagradu Oscar za najbolji originalni scenarij.

Izvor: Agencije