AJB DOC: Prijave za trening ‘Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom’

Trening će biti održan u Sarajevu za vrijeme trajanja petog po redu AJB DOC Film Festivala, koji će biti održan od 9. do 13. septembra.

Nakon završetka treninga svi odabrani učesnici imat će rok 30 dana za razradu vlastite ideje za snimanje dokumentarnog filma pametnim telefonom (Al Jazeera)

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, organizuje trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” i poziva sve zainteresovane mlade ljude iz regije da se prijave za učešće u ovoj trodnevnoj edukaciji.

Studenti filmskih i akademija scenskih umjetnosti, producenti, novinari i kreativci mogu se prijaviti na trening, koji će ove godine voditi Adnen Chaouachi, tuniski novinar i TV-producent te dugogodišnji saradnik Al Jazeera Media Institutea. Dobitnik je mnogih priznanja, a podučava stotine novinara mobilnom novinarstvu i digitalnim medijima. Bio je predavač prvoj grupi polaznika trodnevne edukacije, koji su naučeno znanje pokazali u jednoj od prošlogodišnjih selekcija Festivala, SmartDoc.

Trening će biti održan u Sarajevu za vrijeme trajanja petog po redu AJB DOC Film Festivala, koji će biti održan od 9. do 13. septembra.

Nagrada za najbolju ideju

Svjetski trend korištenja pametnih telefona za snimanje igranih i dokumentarnih filmova ponukao je organizatore da se prilagode i ponovo ponude edukaciju na ovom polju, tim više jer je prošlogodišnji trening pod pokroviteljstvom Samsunga dao odlične rezultate, u što će se biti moguće uvjeriti na Festivalu i ove godine.

Nakon završetka treninga svi odabrani učesnici imat će rok 30 dana za razradu vlastite ideje za snimanje dokumentarnog filma pametnim telefonom. Po isteku roka voditelj treninga i predstavnici organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti nagradu od 1.500 eura, sponzorsku nagradu te pružiti mentorsku podršku u procesu snimanja.

Dobit će i mogućnost prikazivanja dokumentarnog filma na narednom AJB DOC Film Festivalu u okviru selekcije SmartDoc, namijenjene isključivo mladim autorima koji koriste nove tehnologije.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem online formulara.

Izvor: Agencije