Odabrane predstave bh. pozorišta za ovogodišnji MESS

‘Žanrovski međusobno različite, u komično ili tragično intoniranoj radnji, predstave se razračunavaju sa gorućim društveno-političkim i lično-porodičnim pitanjima’, rekla je teatrologinja i pozorišna kritičarka Ana Tasić.

Jedna od predstava koje će biti odigrane na ovogodišnjem MESS-u je i 'Ljubičasto', autorski projekt rediteljice Selme Spahić nastao u produkciji Kamernog teatra 55 (Festival MESS / Ustupljeno Al Jazeeri)

Ljubičasto, autorski projekt rediteljice Selme Spahić nastao u produkciji Kamernog teatra 55; grčka tragedija Car Edip režisera Diega de Brea urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS; te predstava Jugoslavija moja dežela nastala prema romanu Gorana Vojnovića, čiju režiju potpisuje Marko Misirača, a koprodukciju Gledališče Koper, Pozorište Prijedor i Fondacija “Friedrich Ebert Stiftung”, predstave su koje su izabrane od 12 prijavljenih za ovogodišnju selekciju Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

“Sve prijavljene predstave imaju određeni estetski ili etički značaj, bilo da je riječ o tumačenju klasika ili savremenih tekstova. Žanrovski međusobno različite, u komično ili tragično intoniranoj radnji, one se razračunavaju sa gorućim društveno-političkim i lično-porodičnim pitanjima”, naglasila je teatrologinja i pozorišna kritičarka Ana Tasić.

‘Ljubičasto’, ‘Car Edip’, ‘Jugoslavija moja dežela’

Predstava Ljubičasto je kombinacija tragedije i komedije, koja u centar pažnje stavlja porodicu koja se okuplja povodom rođendana stare majke koju tumači Tatjana Šojić. Pored Šojić, u predstavi igraju i Maja Izetbegović, Boris Ler, Sabit Sejdinović i Anja Kraljević.

Car Edip prikazuje borbu grada za čišćenje od nagomilanog zla, kroz razotkrivanje i suzbijanje političke oholosti i sljepila. Ulogu Edipa tumači Dino Bajrović, a pored njega, glumački ansambl predstave čine Mediha Musliović, Damir Čobo, Izudin Bajrović, Damir Mašić i Emir Fejzić.

Predstava Jugoslavija moja dežela prati put protagoniste Vladana Borojevića kojeg tumači glumac Blaž Popovski, te njegovu konkretnu i simboličku potragu za ocem, oficirom bivše JNA i ratnim zločincem u bijegu. Taj put postaje polazište bolnog suočavanja sa sobom, sa ličnim traumama i strahovima, ali i redefinisanja ličnog i nacionalnog identiteta, prenosi Fena.

Izvor: Agencije