Ratne fotografije Rona Haviva na izložbi u Beogradu

Fotografije Rona Haviva imaju posebnu težinu i značaj kada je riječ o zabilježenim scenama tokom ratnih godina, a posebno u okolini Prijedora, Banje Luke i Mostara, kažu organizatori.

Američki fotograf Ron Haviv stoji ispred svojih slika iz kolekcije "Krv i med" u muzeju i galeriji u Dubrovniku 2004. godine (REUTERS/Damir Sagolj)

Izložba fotografija fotografa i fotoreportera Rona Haviva, pod nazivom “Sloboda” (Liberty), bit će otvorena u četvrtak u beogradskom “Endžio habu”, povodom 30 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini, javlja Beta.

Ron Haviv poznat je širom svijeta i jedan je od najznačajnijih fotografa današnjice. Radio je u najmanje 100 država i fotografijom ispratio više od 25 ratnih sukoba, navodi njemački Forum ZFD, organizator izložbe.

Fotografije Rona Haviva imaju posebnu težinu i značaj kada je riječ o zabilježenim scenama tokom ratnih godina u Bosni i Hercegovini, a posebno u okolini Prijedora, Banje Luke i Mostara, piše u najavi izložbe.

Dodaje se da se fotografije koje će biti prikazane u Beogradu “tiču svih strana u ratu”, te da su “autentični dokumenti koji su nastajali kako bi izazvali momentalnu promjenu”.

Fotografije korištene i na Haškom sudu

“Sada postoje kao dokazi, kao dokumenti historije i trebali bi biti podsjetnik svima onima koji su na vlasti, ali i onima koji su ih izabrali, o tome šta se može dogoditi kada stvari odu u određenom smjeru”, navode organizatori.

Ron Haviv je devedesetih godina fotografisao ratove na prostoru bivše Jugoslavije, a kao važno svjedočanstvo o tom vremenu objavio je knjigu Krv i med.

Njegove fotografije osvojile su brojne svjetske nagrade, čuvaju se u muzejima i galerijama, a korištene su i u sudskim procesima pred Haškim sudom.

Izvor: Agencije