Norveška otvara Nacionalni muzej vrijedan 607 miliona eura

Trebalo je osam godina da se završi kompleks zgrada u Oslu, čiji dizajn potpisuje njemački arhitekt Klaus Schuwerk, a koji okuplja kolekcije pet norveških muzeja za umjetnost i dizajn pod istim krovom.

Zgrade muzeja obložene su plavo-sivim škriljevcem i okrunjene prozirnom 'Dvoranom svjetla' (Reuters)

Norveška će za javnost za vikend otvoriti novi Nacionalni muzej vrijedan 607 miliona eura i tako otkriti bogatu stalnu postavku umjetnina koju postavlja zajedno s nekim od najvećih svjetskih muzeja, javlja Reuters.

Trebalo je osam godina da se završi kompleks zgrada na obali u Oslu, čiji dizajn potpisuje njemački arhitekt Klaus Schuwerk, a koji okuplja kolekcije pet norveških muzeja za umjetnost i dizajn pod istim krovom.

Na 13.000 kvadratnih metara izložbenog prostora i 6.500 umjetnina koje su dio muzejske zbirke, uključujući Vrisak Edvarda Muncha, muzej će biti najveći u nordijskim zemljama i u istoj ligi kao Guggenheim u španskom Bilbau ili Rijksmuseum u nizozemskom Amsterdamu, prenosi Hina.

Grijanje i hlađenje iz fjorda

Napravljene od materijala koji će se pobrinuti da potraju stoljećima, zgrade muzeja obložene su plavo-sivim škriljcem i okrunjene prozirnom Dvoranom svjetla, koja je obložena staklom i mramorom.

Dvorana će biti korištena za privremene izložbe, a prva se zove “Ja to zovem umjetnost“, s radovima umjetnika koji trenutno rade u Norveškoj i bave se temama identiteta, pripadanja, nacionalnosti i demokratije.

Dizajniran da bude maksimalno energetski efikasan i da minimalizira emisije ispušnih plinova, muzej se grije i hladi vodom iz obližnjeg fjorda.

Izvor: Agencije