Film ‘Quo Vadis, Aida?’ dobitnik Evropske nagrade publike

Ovakva užasna zlodjela i zločini protiv čovječnosti nikada se ne smiju zaboraviti, rekla je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Film 'Quo vadis. Aida?' osvojio je brojne nagrade, a bio je nominovan i za Oscara (Arhiva)

Film Quo Vadis, Aida? bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić u srijedu je u Evropskom parlamentu proglašen dobitnikom nagrade LUX – Evropske filmske nagrade publike.

LUX nagrada zamenjuje nekadašnju EFA People's Choice Award i Lux Prize, a zajednički su je pokrenuli Evropski parlament i Evropska filmska akademija u septembru 2020. godine, prenijela je Beta.

“Quo Vadis, Aida?” proglašen je prošle godine najboljim evropskim filmom, a Žbanić najboljom režiserkom.

Film je osvojio brojne nagrade, a bio je nominovan i za Oscara.

„Ovaj film je snažan poziv na pravdu za žene i majke Srebrenice koje su svjedočile strašnim ubistvima više od osam hiljada najmilijih. Ovakva užasna zlodjela i zločini protiv čovječnosti nikada se ne smiju zaboraviti“, rekla je predsjednica Roberta Metsola na svečanosti dodjele u vijećnici Evropskog parlamenta u Strasbourgu.

Poziv za zaustavljanjem rata u Ukrajini

Prihvaćajući nagradu, Žbanić je rekla: „Kada sam pripremala film o genocidu u Srebrenici, mislila sam da je rat u Bosni, u Hrvatskoj, u našoj regiji, posljednji rat u Evropi. Bila sam šokirana kada sam shvatila da smo mi, Evropljani, dopustili da se dogodi rat u Ukrajini. Pozivam vas da se pronađe način da se rat u Ukrajini zaustavi“.

Zastupnicima se obratila i počasna gošća Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice, koja je preživjela genocid u Srebrenici.

„U Ukrajini majke plaču i traže kosti svojih sinova. Preklinjem vas da zaustavite rat u Ukrajini kako bi što manje majki na svijetu prolazilo kroz patnju“, kazala je.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije