Britanski lanac skinuo film iz kina nakon protesta muslimana

Britanski film ‘Rajska dama’ redatelja Elija Kinga prvi je koji govori o liku Fatime Zahre, kćerke poslanika Muhammeda.

Izvršni producent Malik Shlibak rekao je da kina trebaju braniti svoje pravo na prikazivanje filmova (EPA)

Britanski lanac Cineworld saopćio je da je sa programa skinuo film Rajska dama (The Lady of Heaven) u Velikoj Britaniji, nakon protesta muslimana ispred kinodvorana protiv tog dugometražnog filma o kćerki poslanika Muhammeda.

Peticija, koju je putem interneta potpisalo više od 119.000 ljudi, traži povlačenje filma koji je ocijenjen “nedoličnim” i “rasističkim”.

List The Guardian piše da su muslimani negodovali ispred dvorana Cineworlda u više gradova, smatrajući da je film “uvredljiv”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Sigurnost timova i gledatelja

“Zbog nedavnih izgreda nakon prikazivanja Rajske dame, odlučili smo otkazati daljnje prikazivanje filma na nacionalnom nivou kako bi osigurali sigurnost naših timova i gledatelja”, rekao je glasnogovornik grupacije koja je najviše prisutna u Velikoj Britaniji i SAD-u.

Film redatelja Elija Kinga, čije je prikazivanje u Velikoj Britaniji počelo prošlog petka, prvo je ostvarenje koje govori o liku Fatime Zahre, kćerke poslanika Muhammeda i supruge Alija, prvog šiitskog imama.

Odgovarajući na pitanje The Guardiana, izvršni producent filma Malik Shlibak ocijenio je da kina trebaju “braniti svoje pravo na prikazivanje filmova koje ljudi žele vidjeti”, a ne popuštati pred “pritiskom”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada