La Scala će novu sezonu otvoriti ruskom operom

‘Nisam ni za lov na vještice, ni za bojkot i skidanje s repertoara ruskih djela’, rekao je novinarima Dominique Meyer, umjetnički direktor La Scale.

U sezoni 2022/23, koja u La Scali počinje 7. decembra, planirano je izvođenje više od 200 predstava (ANSA)

Uprava milanske operne kuće La Scale planira otvoriti sezonu 2022/23. izvedbom opere Boris Godunov, ruskoga kompozitora Modesta Musorgskog koju će izvesti ruski umjetnici, jasno pokazujući da ne namjerava bojkotirati ni rusku kulturu ni izvođače uprkos invaziji Rusije na Ukrajinu, javlja Reuters.

“Nisam ni za lov na vještice, ni za bojkot i skidanje s repertoara ruskih djela”, rekao je novinarima Dominique Meyer, umjetnički direktor La Scale. “Ne skrivam se dok čitam Puškinova djela”, dodajući kako je odluka o izboru i uvrštenju ruske opere na repertoar donesena još prije nekoliko godina.

Glavne uloge dodijeljene su ruskome basu Ildaru Abdrazakovu i sopranistici Anni Denisovoj.

Libreto na ruskom i muziku za operu napisao je Modest Petrovič Musorgski po istoimenom književnom predlošku Aleksandra Puškina iz 1825.

Otvorenje nove sezone u La Scali početkom decembra jedan je od vrhunaca italijanskoga kulturnog kalendara.

Ipak bez ruskog dirigenta

Neposredno nakon invazije na Ukrajinu, iz La Scale su izvijestili da ruski dirigent Valerij Gergijev neće ondje nastupiti, s obzirom na to da nije javno osudio rat i invaziju na Ukrajinu.

Na pitanje novinara koja je razlika između izvedbe Borisa Godunova i čina Valerija Gergijeva, Meyer je odgovorio da uprava La Scale ruskog dirigenta smatra gotovo političarom.

“On je poput svojevrsnog ruskog ministra kulture. Ostali umjetnici su u drugačijem položaju: dobivaju nagrade i priznanja, no to ih ne čini pristašama rata”, kazao je Meyer.

U sezoni 2022/23, koja u La Scali počinje 7. decembra, planirano je izvođenje više od 200 predstava.

Izvor: Agencije