Pola stoljeća zagrebačkog Animafesta

Otvarajući festival, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako Animafest nije samo svjetski festival, nego jedna od najvećih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj.

Projekcije će se održati na brojnim lokacijama u Zagrebu, a izbor iz programa prikazat će se još u Rijeci i Splitu (Pixsell)

Svečanom proslavom u povodu 50. rođendana u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti je otvoren Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, javlja Hina.

Otvarajući festival, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako Animafest nije samo svjetski festival, nego jedna od najvećih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj. “S 50 godina tradicije rijetko se koja zemlja, a kamoli gradovi mogu pohvaliti, Animafest je veliki ponos grada Zagreba”, istaknuo je Tomašević.

Napomenuo je kako mu je Baltazar omiljeni crtani film jer Baltazar je Zagreb, a Zagreb je Baltazar. “A i za sve probleme koje ovih dana imamo u gradu dobro bi nam došao jedan profesor Baltazar”, dodao je.

Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, rekao je kako je taj, drugi po starosti festival animacije u svijetu, “pravo malo lokalno svjetsko čudo”, koje iz godine u godinu potvrđuje svoj globalni značaj i na tjedan dana pretvara Zagreb u svjetski centar animacije.

“Zbog Zagrebačke škole crtanog filma, koja je upisala Zagreb na svjetsku mapu animacije, zbog festivala koji ga promovira u svijetu, zbog profesora Baltazara, Surogata, ali zagrebačke publike možda je vrijeme da grad razmisli o osnivanju muzeja animacije i brendiranje grada kao grada animacije, jer Zagreb to i jest”, istaknuo je Šuljić.

Nagrada za životno djelo Nedeljku Dragiću

Svjetski majstor animacije Nedeljko Dragić, jedan od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma, primio je na otvorenju Nagradu za životno djelo.

“Sve što sam radio prohujalo je s vihorom u vremenu, moje djetinjstvo i starost prolaze u znaku rata u kojem čovjek ima samo dvije šanse, ostati dobar ili biti zao, zločinac. Odabrao sam dobrotu, ljubav, umjetnost”, rekao je Dragić.

Podsjetio je kako ga je karikatura u dječačkom dobu spasila od zla i provela kroz težak život. “Svi moji radovi govore o vremenu u kojem sam živio i sanjao ljepši život koji postoji u našim snovima”, ustvrdio je.

Osim u Zagrebu, projekcije u Rijeci i Splitu

Nagrada za najbolju školu animacije uručena je predstavnicima Nacionalne škole filma i televizije iz Ujedinjenog Kraljevstva, međunarodno priznate institucije koja je “ogledni primjer dobre prakse i izvrsnosti u specijalističkom visokom obrazovanju”.

Godišnja Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma dodijeljena je jednom od najvažnijih svjetskih poznavalaca animacije, kritičaru Rolfu Giesenu, koji će ju primiti naknadno.

Za slavljeničko izdanje pripremljen je bogati program  s jakom konkurencijom, nizom svjetskih premijera, više od 350 stranih gostiju, kapitalnom dvojezičnom monografijom Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb, izložbama u MSU i dokumentarcem Tihe K. Gudac Grad animacije, koji je prikazan u okviru proslave.

Projekcije će se održavati na brojnim lokacijama u Zagrebu, a izbor iz programa prikazat će se još u Rijeci i Splitu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada