U Vukovaru i ove godine najbolji filmovi podunavskih zemalja

Do 3. jula, do kada traju festivalska događanja u Vukovaru, bit će prikazano 60 filmova koje će publika moći pogledati na četiri različite lokacije.

Svi naslovi koji se prikazuju u službenoj konkurenciji Vukovar Film Festivala takmiče se za tradicionalnu nagradu 'Zlatni šlep' (Pixsell)

Projekcijom kratkometražnog mađarskog filma Eger, 1552. redatelja Attile Szásza te ukrajinskog filma snimljenog u hrvatskoj koprodukciji Vizija leptira, redatelja Maksima Nakonečnog, počeo je 16. Vukovar Film Festival – Festival podunavskih zemalja.

Do 3. jula, do kada traju festivalska događanja, bit će prikazano 60 filmova koje će gledatelji moći pogledati na četiri različite lokacije, najavio je direktor festivala Igor Rakonić.

„Nakon dvije pandemijske godine filmovi se ponovno vraćaju u kina i to nas raduje kao i što smo u Vukovar uspjeli dovesti niz iznimno kvalitetnih filmskih ostvarenja“, kazao je Rakonić.

Rita Burkovska, glavna glumica ukrajinskog filma Vizija leptira (Bachennya Metelyka), snimljenog 2020. s ratnom tematikom kada još nije bilo današnjih sukoba u Ukrajini, kazala je kako je iznimno sretna što je uopće uspjela doći u Vukovar i predstaviti film koji je prethodno imala priliku vidjeti i publika na festivalu u Cannesu.

„Bilo je to iznimno iskustvo. Snimali smo taj film u vrijeme pandemije, a ratna razaranja koja su prikazana u filmu načinjena su digitalno. Kada danas vidimo što se događa u Ukrajini, samo dvije godine nakon snimanja filma, ostanemo zatečeni“, izjavio je Edvin Liverić koji je s Darijom Lorenzi Flatz bio hrvatski dio glumačke postave u filmu Vizija leptira.

Glavna nagrada ‘Zlatni šlep’

Svi naslovi koji se prikazuju u službenoj konkurenciji Vukovar Film Festivala natjecat će se za tradicionalnu nagradu „Zlatni šlep“.

O pobjednicima u kategoriji dugometražnog i kratkog igranog filma te dokumentarnog filma odlučivat će ocjenjivački žiri u kojem se nalaze glumac Marko Cindrić, nekadašnji urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović te novinar, pisac, scenarist i producent Velimir Grgić.

Kao novitet uvedena je kategorija „Žene mogu sve“ u sklopu koje će biti prikazani filmovi Nazovi Jane, najnoviji film redateljice Phyllis Nagy s Elizabeth Banks i Sigourney Weaver u glavnim ulogama, a koji je prikazan u službenoj konkurenciji ovogodišnjeg filmskog festivala u Berlinu; Kako pobijediti muškarce, romantična drama redateljice i scenaristice Susan DeRose u kojoj su glavne uloge ostvarili Kelsey Grammer, Anna Friel i Sean Astin; Magija ljubavi, švedska romantična komedija; Aline – glas ljubavi, kanadska biografska komedija o životu pjevačice Aline Dieu temeljena na životu slavne pjevačice Celine Dion.

Ovogodišnji vukovarski Filmski festival imat će i niz dodatnih događanja među kojima su i tri filmske radionice – radionicu jednominutnog filma u jednom kadru Zvonimira Rumboldta, scenarističku radionicu dramaturginje i scenaristice Sanje Kovačević te radionicu „Od ideje do realizacije“ redatelja Ivana Salaja.

Izvor: Agencije