Catherine Deneuve će dobiti Zlatnog lava za životno djelo

Direktor festivala u Veneciji, Alberto Barbera opisao je Catherine Deneuve kao ‘vječnu divu, pravu ikonu filmskog platna, među najvećim izvođačima u historiji kinematografije’.

'Radosno je dobiti prestižnu nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu', rekla je 78-godišnja glumica (EPA)

Legenda francuskog filma Catherine Deneuve primit će prestižnu nagradu na 79. Venecijanskom filmskom festivalu, priopćili su organizatori.

Francuskoj zvijezdi bit će uručen Zlatni lav za životno djelo na najstarijem filmskom festivalu na svijetu koji će se održati od 31. augusta do 10. septembra, javlja AFP.

“Radosno je dobiti ovu prestižnu nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu, koju poznajem i volim već dugo, budući da je Belle de jour Luisa Bunuela osvojio Zlatnog lava”, rekla je 78-godišnja glumica.

Dobitnica brojnih nagrada

Direktor festivala Alberto Barbera stoji iza odluke da se glumici uruči nagrada. Opisao je Deneuve kao “vječnu divu, pravu ikonu filmskog platna… među najvećim izvođačima u historiji kinematografije”.

Deneuve je dobitnica brojnih nagrada, uključujući dva cijenjena francuska Cezara za najbolju glumicu – 1981. godine za Le Dernier Metro, a 1993. za Indochine koji je osvojio i Oscara za najbolji strani film.

Dobitnica je počasne Zlatne palme u Cannesu 2005. godine, kao i Srebrnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu 2002. za najbolji umjetnički doprinos u filmu Huit Femmes Francoisa Ozona.

Izvor: Agencije