Rijetke skice Da Vincijeve ‘Posljednje večere’ na aukciji

Crteži su izrađeni nakon što je Da Vinci dovršio ‘Posljednju večeru’ te pružaju dokaz o tome kako je originalna slika izgledala prije nego što se njeno stanje počelo pogoršavati.

Crteži su uključeni u aukciju 6. jula i očekuje se da će za svaki morati izdvojiti oko 120.000 funti (ANSA)

Nekoliko skica kredom Posljednje večere, najbliže što se neki kolekcionar može približiti vlasništvu Leonardovog remek-djela, uskoro će biti ponuđeno na aukciji, javlja dpa.

Crteže apostola svetog Ivana Evanđelista i svetog Jakova, dovršio je Da Vincijev najpoznatiji učenik Giovanni Antonio Boltraffio koji je bio pod jakim utjecajem svog učitelja.

Crteži su izrađeni nakon što je Da Vinci dovršio Posljednju večeru te pružaju dokaz o tome kako je majstorova originalna slika izgledala prije no što se njeno stanje počelo pogoršavati.

Posljednja večera Leonarda da Vincija počela je propadati gotovo odmah nakon što ju je dovršio i samo kroz rijetke crteže poput ovih, koje je najvjerojatnije izradio njegov blizak suradnik Boltraffio ubrzo nakon što je Leonardo završio svoje remek-djelo, možemo razumjeti puni utjecaj koji je ovo uzvišeno djelo moralo imati kada je nastalo“, rekla je Cristiana Romalli, voditeljica odjela crteža starih majstora u aukcijskoj kući Sotheby's.

Do 120.000 funti po crtežu

„Ovo je najbliže Posljednjoj večeri što kolekcionar može dobiti umjesto originala. Dva veličanstvena crteža odražavaju također velike tehničke inovacije koje je Leonardo uveo u svoje crteže“, dodala je Romalli.

Smatra se da je Da Vinci prvi umjetnik koji je nacrtao velike glave kredom u boji, ali niti jedan crtež nije „preživio“. Dvije ekspresivne skice koje je stvorio učenik koji je bio pod velikim utjecajem svog učitelja, bacaju svjetlo na Da Vincijevu tehniku.

Pripadaju jednom od dva spašena skupa suvremenih skica Posljednje večere od kojih se svi čuvaju u muzejima i privatnim zbirkama.

Crteži su uključeni u aukciju 6. jula i očekuje se da će za svaki morati izdvojiti oko 120.000 funti.

Izvor: Agencije