Festival posvećen Krleži kao podsjećanje na svevremenost njegovih djela

Na jedanaestom po redu festivalu, u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu bit će izvedene predstave bazirane na Krležinim djelima te popratni program u čast slavnog hrvatskog književnika.

Popratni program Festivala uključuje otkrivanje Krležinih rukopisa u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (Pixsell)

Bogati program ovogodišnjeg Festivala „Miroslav Krleža“, koji traje od 1. do 7. jula u Zagrebu, otvara predstava Sjetite me se 2022, a na njemu će se naći i monodrama Na rubu pameti, inspirirana romanom u kojem Krleža podsjeća na licemjerje i moralnu pokvarenost, koji su i danas prisutni, javlja Hina.

Na jedanaestom po redu festivalu, u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu bit će izvedene predstave bazirane na Krležinim djelima te popratni program u čast slavnog hrvatskog književnika.

Monodramu Na rubu pameti, prema istoimenom Krležinom romanu iz 1938. godine, izvodi Dragan Despot. Iako je od njegovog objavljivanja prošlo 84 godine, Despot smatra da je taj roman sve suvremeniji i aktualniji i stoga bi ljudi trebali biti zainteresirani za ono što Krleža govori u tom romanu.

„U njemu se radi o jednom stupnju ljudske gluposti, licemjerja, ljudske i moralne pokvarenosti na koju Krleža preko svoje intelektualne identifikacije podsjeća i proziva“, izjavio je Despot.

Otkrivanje Krležinih rukopisa

Predstavu Sjetite me se 2022, koja također istražuje koliko su Krležine riječi aktualne u vremenima u kojima živimo, autorski potpisuje ravnatelj Festivala, Goran Matović.

„Riječ je o monodrami koja je napravljena kao spoj sjećanja na susrete s Krležom, s kojim sam se sreo 20 puta, i Krležinih tekstova o 20. stoljeću“, rekao je Matović.

Od ostalih predstava, istaknuo je predstavu u koprodukciji s kazalištem Gavella, Djetinjstvo u Agramu. Riječ je o Krležinoj prozi koja je građena na tri plana – cirkus, crkva i kazalište. Bit će izvedena i predstava Ćelava Leda, u izvedbi glumice i redateljice Sare Stanić.

Popratni program Festivala uključuje otkrivanje Krležinih rukopisa u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, vožnju autobusom na kat do najznačajnijih zagrebačkih adresa na kojima je Krleža boravio i stvarao, izložbu u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti te tradicionalni „Doručak kod Krleže“ u Kazališnoj kavani.

Izvor: Agencije