Definitivno odlučeno da Ukrajina ne može biti domaćin Eurosonga

Organizator Pjesme Evrovizije smatra kako postoji velika opasnost od zračnih napada u Ukrajini, kao i visok rizik od velikog broja žrtava ako se takmičenje održi tamo.

Kalush Orchestra pobijedio je u Torinu prošlog mjeseca, a prema tradiciji zemlja koja pobijedi postaje domaćin Eurosonga sljedeće godine (EPA)

Europska unija za radioteleviziju (EBU) objavila je da je nakon „cjelovite procjene i provjere provedivosti“ zaključila da Ukrajina ne može biti domaćin Eurosonga, jer ukrajinski javni servis UA:PBC ne može jamčiti sigurnost i izvedbu, javlja dpa.

Organizator natjecanja za Pjesmu Eurovizije smatra kako postoji veliki rizik od zračnih napada u Ukrajini, kao i visok rizik od velikog broja žrtava, zbog čega nisu zadovoljeni nužni zahtjevi za održavanje natjecanja iduće godine u zemlji pobjednici.

Ukrajinski predstavnik Kalush Orchestra pobijedio je na natjecanju u Torinu prošlog mjeseca, a prema tradiciji zemlja koja pobijedi postaje domaćinom natjecanja sljedeće godine. Ipak, EBU je odlučio da se natjecanje ne može održati u Ukrajini.

Odgovornost za sigurnost svih

EBU „u potpunosti razumije razočaranost“, navedeno je u odluci, no i istaknuto kako su se pri odluci vodili odgovornošću za sigurnost svih koji rade i sudjeluju u događaju čije „planiranje mora odmah početi u zemlji u kojoj se održava“.

Istaknuto je i kako najmanje 10.000 ljudi radi na Eurosongu, što uključuje osoblje i novinare, a očekuje se i dolazak 30.000 pratitelja, pa je za EBU „njihova dobrobit glavna briga“.

„Pravila Pjesme Eurovizije, oko kojih se sve medijske kuće slažu, jasno kažu da se događaj smije preseliti u slučaju više sile, kao što je trenutni rat. Također smo uzeli u obzir komentar glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji je kazao da bi rat u Ukrajini mogao trajati godinama“, navodi EBU.

Zaključili su da je odluka o preseljenju događaja u drugu državu donesena, te da traju rasprave o pogodnoj lokaciji za sljedeće natjecanje. Kao najizglednija lokacija spominje se London, a domaćin bi, prema najavama, trebao biti BBC.

Izvor: Agencije