‘Kosa’, mjuzikl kojim se slavi ljubav i mir ponovo u Sarajevu

Reditelj nove sarajevske ‘Kose’ kaže da je mjuzikl ljubavno pismo čovječanstvu napisano snagom jedinstva, te poziv da koračamo kroz život koracima mira.

Mjuzikl 'Kosa' izveden je i u opkoljenom Sarajevu 1992. godine

Koncertno izvođenje mjuzikla Kosa u sklopu programa festivala “Kultura na ulice!” Narodnog pozorišta Sarajevo, u saradnji sa Broadway Across Borders BiH i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, bit će upriličeno u petak na Pozorišnom trgu Susan Sontag.

Legendarni mjuzikl Miloša Formana, originalna predstava The American Tribal Love-Rock Musical, poznatiji pod skraćenim naslovom Kosa (Hair), prvi put je odigrana 1967. na Broadwayu. Dijalog i stihove pisali su Gerome Ragni i James Rado, dok je muziku kompozirao Gart MacDermot.

Kosa je postala simbol otpora mladih, pa je ovaj mjuzikl izveden i u opkoljenom Sarajevu 1992. godine, prenosi agencija Fena.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić kazao je da sada, nakon 30 godina, jedna nova generacija umjetnika i umjetnica ima potrebu da se vrati ovom kultnom djelu.

Šefica odjela za odnose s javnošću američke Ambasade u Bosni i Hercegovini, Allyson Algeo sretna je zbog saradnje sa Narodnim pozorištem Sarajevo. Prema njenim riječima, Kosa je poznata kao mjuzikl koji daje inspiraciju mladim ljudima da se bore za svoje snove, ostvaruju svoje želje i traže šta im treba od države. Također je istakla da je mjuzikl “proslava ideje ljubavi i mira”.

‘Ljubavno pismo čovječanstvu’

Reditelj nove sarajevske Kose je Aaron Thielen koji je, između ostalog, kazao da je Kosa ljubavno pismo čovječanstvu napisano snagom jedinstva, te “poziv svima nama da koračamo kroz život koracima mira”.

Thielen je takođe kazao da živimo u vremenu kad nam je ovaj mjuzikl sa svojom simbolikom potreban.

U mjuziklu Kosa reditelja Aarona Thielena, kojim će dirigovati Ryan Nelson, učestvuju Sarajevska filharmonija, kojom će dirigovati maestro Ryan Nelson, solisti i hor opere Narodnog pozorišta Sarajevo, bend Muzičke produkcije BHRT-a, dok solističku podjelu čine: Lejla Jusić, Melisa Hajrulahović-Tomić, Aida Mušanović-Arsić, Malik Smajlović, Faris Pinjo, Marko Mirković, Mona Muratović, Nedim Bašić, Hana Zrno, Nikolina Vujić, Sanjin Arnautović i Sara Vojičić.

Mjuzikl Kosa bit će izveden dan kasnije, 25. juna u Kulturno-sportskom centru na Palama, te u nedjelju, 26. juna u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

Izvor: Agencije