Otok Lopud: Od anonimnosti do središta svjetske filmske scene

Ponta Lopud Festival nije klasični filmski festival, nego ‘kreativni hub’, u sklopu kojeg će svi filmski autori imati priliku razmijeniti iskustva, prenijeti znanja, inspirisati jedni druge.

Festival je probudio interes ljubitelja sedme umjetnosti iz Hrvatske, ali i drugih dijelova regiona i svijeta (Ponta Lopud Festival / Ustupljeno Al Jazeeri)

Otok Lopud predstavlja drugi po veličini, od ukupno tri Elafitska otoka. Od Dubrovnika je udaljen svega sat vremena brodske vožnje, zbog čega ga domaći i strani turisti posjećuju uglavnom onda kada požele pobjeći od vreline i gužve Straduna. O veličini dovoljno govori činjenica da ovdje živi 200-ak stanovnika, kao i da na cijelom otoku ne postoji niti jedan automobil. Sama luka je toliko mala da je tu gotovo nemoguće iskrcati bilo kakvo vozilo, pa se otok uglavnom obilazi pješice, biciklom ili manjim golf vozilima.

Mala hrvatska destinacija se ne može porediti sa velikim Hvarom i sličnim, mnogo popularnijim otocima koje svake godine posjećuju stotine hiljada turista, uključujući i poznate svjetske ličnosti. Stoga je mještane veoma iznenadila vijest da će ovaj otok biti domaćin Ponta Lopuda, festivala čiji su osnivači Mirsad Purivatra i Tilda Bogdanović. Ideja o kreiranju festivala nastala je početkom pandemije, kada je Purivatra sa suprugom posjetio restoran porodice Bogdanović.

„Počevši od kratkog pozdrava, razgovor se vrlo brzo raspleo u priču o Sarajevu i festivalu koji ga je zlatnim slovima upisao u historiju svjetske filmske scene. Ubrzo smo došli na ideju da na otoku organizujemo nešto slično i tako je rođen Ponta Lopud Festival (PLF). Prilikom jednog od naših prvih susreta napravljena je fotografija mene, mog supruga, Izete i Mire. On je tada rekao: ‘Sačuvaj tu fotografiju, mogla bi postati historijska'“, nasmijano se prisjeća Bogdanović.

Prvo izdanje održano je u junu prošle godine, a prisustvovali su mu oskarovci Danis Tanović i Pawel Pawlikowski, kao i meksički režiser Michel Franco. Primarna ideja da Ponta Lopud postane mjesto gdje će se stvarati nove ideje urodila je plodom, čemu svjedoči činjenica da su Pawlikowski i Franco nedugo nakon susreta u Hrvatskoj počeli snimati prvi zajednički film. Ove godine se vraćaju na otok gdje će održati nekoliko radionica rame uz rame sa drugim velikim filmskim profesionalcima.

Osnivači festivala su Tilda Bogdanović i Mirsad Purivatra (Ponta Lopud Festival / Ustupljeno Al Jazeeri)

„Franco, Pawlikowski i Tanović su bili najbolji promotori za ovogodišnje izdanje festivala“, govori Purivatra. „Prva edicija je bila vrlo uspješna u svim postavljenim ciljevima, zbog čega smo odlučili da drugo izdanje treba biti ambicioznije. Osim već pomenutog trojca, na otoku će nam se pridružiti i višestruki oskarovci Frances McDormand i Joel Coen, kao i oskarovac Peter Spears te dvostruki osvajač Zlatne palme Philippe Bober“.

Drugo izdanje

Drugo izdanje bit će otvoreno 22. juna i trajat će ukupno šest dana. U sklopu festivala bit će održane tri kategorije radionica – za režisere, glumce i snimatelje. Purivatra ističe kako je jedan od dugoročnih ciljeva Ponta Lopuda doprinijeti rodnoj jednakosti u filmskoj industriji, zbog čega su ove godine pokrenuli saradnju s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC) u sklopu koje posebno podupiru snimateljice za koje je organizovana praktična i teoretska nastava.

„Zadržali smo osjećaj ‘porodičnog’ druženja, jer je ukupni broj pozvanih autora 32, i to 14 mastera i predavača te 18 polaznika, najvećih talenata ove regije. Svi koji će prisustvovati festivalu dolaze s velikim entuzijazmom da svojih šest dana na otoku provedu u razgovorima o filmu, umjetnosti i druženjima koja bi za sve njih trebala biti inspirativna za buduće projekte“, govori Purivatra.

Dodaje kako PLF nije klasični filmski festival, opisujući ga kao radije kao ‘kreativni hub’ u sklopu kojeg će svi filmski autori imati priliku razmijeniti svoja iskustva, prenijeti znanja, inspirisati jedni druge i napraviti nove profesionalne i prijateljske relacije.

Prvo izdanje održano je u junu prošle godine, a prisustvovali su mu oskarovci Danis Tanović i Pawel Pawlikowski, kao i meksički režiser Michel Franco (Ponta Lopud Festival / Ustupljeno Al Jazeeri)

Ovogodišnji Ponta Lopud trajat će od 22-27. juna, a među sudionicima i predavačima će, osim već ranije pomenutih, biti i Juho Kuosmanen, Brian Swardstrom, Antoneta Alamat Kusijanović, Una Gunjak, Tamara Kotevska, Maja Miloš, Dušan Kasalica i Katarina Morano, Goran Bogdan, Judita Franković Brdar, Dado Ćosić, Anja Matković, Jovana Stojiljković, Pavle Čemerikić, Amila Terzimehić, Sara Klimoska i Timon Šturbej.

Osim filmskih radionica i masterclassova, planiran je i zabavni program koji će uključivati večernje projekcije pažljivo odabranih, vrhunskih filmskih ostvarenja. Među filmovima koji će biti prikazani su: Nomadland Chloe Zhao, tri filma Joela i Ethana Coena – Fargo, Burn After Reading, A Serious Man te Compartment Number 6 Juhoa Kuosmanena.

Gastronomska strana festivala

Bogdanović dodaje kako će se ove godine staviti poseban akcenat na gastronomsku stranu festivala te će posjetitelji imati priliku prisustvovati radionicama kuhanja, ali će također moći probati i vrhunska domaća jela. Za sve filmske autore i posjetitelje festivala bit će organizovani i izleti na obližnje otoke, kao i nekolicina interesantnih dnevnih aktivnosti na Lopudu.

„Prošle godine nas je iznenadio odziv mještana – svi su željeli sudjelovati u organizaciji festivala. Jedni su donirali domaća vina i ulja, drugi spremili posebne slastice i torte, a treći su pak donirali novac, korištenje apartmana i druge usluge. Oduševljeni uspjehom prvog izdanja, svi otočani i ove godine nude različite vrste pomoći i željno iščekuju početak Ponta Lopuda“, ističe Bogdanović.

Činjenica da će na Lopudu krajem juna boraviti veliki broj poznatih ličnosti privukla je pažnju javnosti na mali hrvatski otok, što predstavlja sjajnu promociju ove ne toliko popularne destinacije (Lejla Kajić)

Činjenica da će na Lopudu krajem juna boraviti veliki broj poznatih ličnosti privukla je pažnju javnosti na mali hrvatski otok, što predstavlja sjajnu promociju ove ne toliko popularne destinacije. Iz organizacije PLF-a ističu kako ih raduje činjenica da je festival probudio interesovanje ljubitelja sedme umjetnosti iz Hrvatske, ali i drugih dijelova regiona i svijeta. Vlada veliki interes za karte, a smještajni kapaciteti su sve puniji.

S druge strane, Purivatra optimistično ističe kako za njega ovo predstavlja novi početak, priliku da se pozabavi aktivnostima za koje do sada nije imao dovoljno vremena. Nedugo nakon napuštanja direktorske pozicije SFF-a, posvetio se organizaciji novog festivala, porodici, čitanju knjiga i gledanju filmova.

„Želim da Ponta bude neizostavna lokacija na koju će istaknuti svjetski i regionalni filmski autori dolaziti bez pritiska medija i cjelodnevnih obaveza. Koncept je jednostavan – ‘manje je više’, uz izvrsnost same realizacije i porodičnu atmosferu. Ukoliko naiđem na neki zanimljiv filmski projekat ili TV seriju, volio bih se pridružiti kao producent ili koproducent“.

Izvor: Al Jazeera