Johnson smatra da Ukrajina treba biti domaćin Eurosonga

Organizatori Eurosonga su najavili da će se zbog sigurnosnih razloga o domaćinstvu razgovarati s drugoplasiranom Velikom Britanijom.

Činjenica je da su Ukrajinci pobijedili na Eurosongu i da zaslužuju biti domaćini, kaže Johnson (EPA)

Ukrajina može i treba biti domaćin takmičenja za pjesmu Eurovizije 2023, izjavio je britanski premijer Boris Johnson, nakon što su organizatori rekli da su u pregovorima da se taj muzički događaj održi u Velikoj Britaniji zbog rata u Ukrajini, piše Reuters.

Višedecenijska je tradicija da pobjednik Eurosonga iduće godine bude domaćin, ali organizatori su rekli da će se zbog sigurnosnih razloga o domaćinstvu razgovarati s drugoplasiranom Velikom Britanijom, prenosi Hina.

“Naravno da bih volio da to bude u ovoj zemlji, ali činjenica je da su pobijedili i da to zaslužuju. Vjerujem da to mogu organizirati i da bi im to trebalo biti omogućeno”, rekao je Johnson novinarima po dolasku u Veliku Britaniju nakon posjete Kijevu.

‘Kijev je fantastično mjesto za Eurosong’

“Vjerujem da bi Kijev ili bilo koji drugi siguran ukrajinski grad bili fantastično mjesto za to”, smatra britanski premijer.

“To je za godinu dana, sve će biti u redu u vrijeme održavanja takmičenja za pjesmu Eurovizije i nadam se da će Ukrajinci to dobiti”, dodao je.

Organizator takmičenja Evropska radiodifuzijska unija (EBU) u petak je objavila kako razgovara s britanskom televizijskom kućom BBC o organizaciji idućeg Eurosonga, što je dočekano s razočarenjem u Kijevu koji je zatražio daljnje pregovore.

Izvor: Agencije