Ove godine 32 programa u okviru festivala ‘Bookstan’

U fokusu festivala će biti pitanja koja se odnose na način na koji književnost djeluje uslijed društvenog haosa i krize kao stanja opsade života nad umjetnošću.

iako se tema Bookstana veže za 30 godina opsade Sarajeva, također će pažnja biti usmjerena i na druga ratišta, poput Sirije, Ukrajine... (Bookstan)

Međunarodni festival književnosti Bookstan bit će održan ove godine od 6. do 9. jula pod temom “Opsadno stanje”, javlja Fena.

U fokusu će biti pitanja koja se odnose na način na koji književnost djeluje uslijed društvenog haosa i krize kao stanja opsade života nad umjetnošću.

Izdavačka kuća Buybook je 2022. objavila novo izdanje knjige Tajna džema od malina Karima Zaimovića, zbirke koja je tokom godina postala simbol opkoljenog Sarajeva, ali i ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine.

U duhu Zaimovićevog svjetonazora, kultura sjećanja, obilježavanja i propitivanja opsadnog stanja svijesti se odražava i sedmo izdanje Festivala.

Kako su istakli organizatori, iako se tema Bookstana veže za 30 godina opsade Sarajeva, također će pažnja biti usmjerena i na druga ratišta, poput Sirije, Ukrajine…

Promocije izdanja novopokrenute edicije

Prema najavama izvršne direktorice Festivala Lamije Milišić, ove će godine biti održana 32 programa, a ona je posebno istakla programe “Stanje opsade”, te promocije izdanja novopokrenute edicije “Dnevnik” koji je osmislio Semezdin Mehmedinović.

U ovoj ediciji, između ostalih, nalaze se knjige: Crveni kofer, autorice Lane Bastašić, Kućni ljudi Almina Kaplana, Adolfove uši Marka Pogačara, Mali smakovi Selvedina Avdića…

I ove godine u okviru Bookstana bit će upriličene radinice za mlade kritčare, koji dolaze iz cijele regije. Radionice će voditi Jagna Pogačnik.

U programu ovogodišnjeg festivala, između ostalih, učestvuju: Senka Marić, Marko Vešović, Mustafa Akyol, Ivana Bodrožić, Mathias Énard, Milica Vučković, Boro Kontić, Adisa Bašić, Eve Ensler, Dragoslav Dedović, Semezdin Mehmedinović, Igor Borozan, Igor Stanojoski, Katharina Volckmer…

Izvor: Agencije