Na Pula Film Festivalu brojni filmovi ovjenčani nagradama

Filmovi će ove godine biti prikazivani u Areni, Kinu Valli, INK-u, Kaštelu, Ambreli i na Brijunima, a na pulskom festivalu gostovat će brojni autori.

Filmski festival u Puli održava se od 16. do 24. jula. (Pixsell)

Ove će godine u Međunarodnom programu 69. Pulskog filmskog festivala biti prikazano 11 filmova, od kojih je većina ovjenčana nagradama najprestižnijih filmskih festivala, objavili su organizatori.

Kako je najavio umjetnički ravnatelj Pavo Marinković, filmovi će se prikazivati u Areni, Kinu Valli, INK-u, Kaštelu, Ambreli i na Brijunima, a na pulskom festivalu gostovat će brojni autori.

Program na Kaštelu otvara španjolska komedija Majstori od zanata, nagrađena s pet katalonskih filmskih nagrada Gaudi i nagradom za najboljeg glumca na Festivalu u Locarnu, koja kroz svakodnevna i pomalo nadrealna iskustva trojice vodoinstalatera, prikazuje sliku jedne drukčije Barcelone.

Na Kaštelu će se prikazati i Čudo, kriminalistički triler premijerno prikazan u Veneciji i nagrađen u Varšavi i na Festivalu CinEast, priča o nestanku mlade časne sestre i naknadnoj policijskoj istrazi koja će razotkriti neugodnu istinu i pravo čudo.

Tu su i Vizija leptira, potresna priča premijerno prikazana u Cannesu o vojnikinji koja, vrativši se iz ratnog zarobljeništva, otkriva da je trudna; drama Dani suše o mladom tužitelju koji se nađe uvučen u politički sukob na lokalnoj razini; Neka bude jutro, prošlogodišnji dobitnik sedam nagrada Izraelske filmske akademiji i priča o čovjeku i njegovoj obitelji koje izraelski vojnici drže zarobljene u malom arapskom selu u Izraelu; Ne ostavljaj tragove, nagrađen na festivalima u Cottbusu i Oostendeu i smješten u 1983. godinu kada Poljsku potresa slučaj nasmrt pretučenog srednjoškolca Grzegorza Przemyka.

Tri ‘domaća’ filma u Areni

U Areni će biti prikazana tri naslova – komedija Nebesa, triptih čarobnih crnohumornih priča, smještenih u postkomunističko društvo puno praznovjerja, korupcije i nade; Ljeto kad sam naučila letjeti, topli obiteljski film ispričan očima djevojčice Sofije čije ljetovanje na Hvaru donosi iznenađujuća otkrića, neočekivana poznanstva, ali i nove gorke spoznaje i kušnje; triler-komedija Nije loše biti čovjek o profesoru klavira koji odluči riješiti misterij nestanka pop zvijezde.

Kino Valli ugostit će dva naslova – Mimi, o djevojci iz malog grada koja postaje opsjednuta novorođenim sinom svoje prijateljice i Sunce, nagrađen ove godine u Berlinu, o tri bečke tinejdžerice koje snime glazbeni video i neočekivano postanu popularne preko noći među kurdskim muslimanima.

O najboljim filmovima u Međunarodnom programu odlučivat će ocjenjivački sud u kojemu će biti story analyst i filmski konzultant Christian Routh, hrvatski redatelj Jure Pavlović i danska glumica Danica Čurčić.

Filmski festival u Puli održava se od 16. do 24. jula.

Izvor: Agencije