Širom Hrvatske podijeljene knjige ukrajinskih izdavača

Akcija nabave knjiga iz Ukrajine za hrvatske biblioteke preporučena je i drugima u Evropi kako bi knjige bile dostupne izbjeglicama, ali i kao direktna pomoć ukrajinskim izdavačima.

'Biblioteke su duhovni hram života', rekao je ukrajinski ambasador u Zagrebu, Vasilj Kirilič (Pixsell)

Humanitarna akcija otkupa knjiga ukrajinskih nakladnika i njihova distribucija narodnim knjižnicama u Hrvatskoj predstavljena je u Knjižnicama grada Zagreba, javlja Hina.

Akciju su predstavili hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič, voditeljica Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca Gradskih knjižnica Zagreb Katarina Todorčev Hlaća te Mišo Nejašmić iz Zaklade AidHub.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako se u Europi od 24. veljače sve promijenilo. “Reakcija nas u Hrvatskoj koji se još uvijek sjećamo užasa Domovinskog rata bila je posebno emotivna”, rekla je dodavši kako “Ukrajinci danas prolaze sve ono što smo mi prolazili prije 30 godina”.

“Zato smo se – i kao Vlada i kao pojedini resori – vrlo brzo organizirali pa je Ministarstvo kulture kolegama u Ukrajini koji se bave očuvanjem kulturnih dobara stavilo na raspolaganje sve protokole za zaštitu i evakuaciju baštine. Poslali smo i kontingent pomoći, a odmah smo bili povezani s ukrajinskim veleposlanstvom i Stožerom civilne zaštite vezano uz smještaj i brigu izbjeglicama koje dolaze te otvorili za mogućnost angažmana ukrajinskih umjetnika”, podsjetila je Obuljen Koržinek.

Knjige poslane na više od 200 lokacija

Akciju nabave knjiga iz Ukrajine za hrvatske knjižnice preporučila je i drugim kolegama u europskim državama da na sličan način nabavljaju knjige. Smatra kako je u prvom redu važno za izbjeglice, ali i kao izravna pomoć ukrajinskim izdavačima.

U prvoj rundi osigurane su, napomenula je Obuljen Koržinek, kutije sa knjigama za više od 200 knjižnica.

“Knjižnice su duhovni hram života, ljekarna za dušu”, rekao je veleposlanik Kirilič i zahvalio ministrici Obuljen Koržinek i Vladi Republike Hrvatske na potpori Ukrajini te skrbi za ukrajinske izbjeglice u Hrvatskoj.

Akciju je pokrenulo Ministarstvo kulture i medija, a provodi je Zaklada AidHub. Donacijom se pomaže izdavačima u Ukrajini da nastave svoju djelatnost, a onima koji su spas potražili u Hrvatskoj iskazuje gostoprimstvo i potpora te osigurava u našim knjižnicama prijateljsko okruženje.

Narodnim knjižnicama u Hrvatskoj dostavljeni su paketi s knjigama koje su uvrštene u njihov fond, postavljene da budu dostupne na policama, a djelatnici su zamoljeni da raseljene osobe iz Ukrajine upute na njihovo korištenje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada