Narodno pozorište u Beogradu priprema operu po motivima bajke

Narodno pozorište u Beogradu priprema operu za djecu Snežana i sedam patuljaka, prema poznatoj bajci braće Jacoma i Wilhelma Grimma, a premijera će biti izvedena u nedjelju, na sceni “Raša Plaović”, javlja Beta.

Libreto i muziku je napisao Dragan Karolić, dirigent je Stefan Zekić, a operu je režirala Ana Grigorović.

Opera Snežana i sedam patuljaka u potpunosti je bazirana na originalnoj bajci braće Grimm, rekla je Grigorović.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

“Tematski okvir interpretacije zasniva se na nemogućnosti očuvanja spoljašnje lepote. Žensko pitanje lepote nametnute standardima društva provejava kroz bajku i predstavlja osnovni motiv predstave”, objasnila je.

Repriza sedam dana kasnije

Prema njenim riječima, predstava ima za cilj da “mladoj publici prenese pouku da je jedina lepota koju vredi negovati ona koju nosimo unutar nas”.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

“Predstavi smo pristupili kroz jedan komični ugao. Žanrovski smo je odredili kao komedija za decu. Pošto smo i sami roditelji, razmišljali smo šta je to što bi najmlađima moglo da drži pažnju. Predstava traje 45 minuta, izuzetno je dinamična i zabavna zahvaljujući, između ostalog, koreografu Tamari Antonijević Spasić koja se svojski potrudila da je razigra. Ovo je, možemo tako reći, sinteza opere, baleta i drame, jer u predstavi, kao narator, učestvuje i glumica Narodnog pozorišta Milena Đorđević”, kazala je Grigorović. Dodala je i da će opeta biti “veoma interesantna i starijoj publici, pre svega roditeljima koji dovode svoje decu da je gledaju”.

U premijernoj podeli uloga su Nevena Đoković (Snežana), Jana Cvetković (Kraljica), Milena Đorđević (Ogledalo), Stefan Živanović (Princ), Luka Jozić (Lovac), Miljana Radinović, Milica Damjanac, Iskra Sretović, Sara Ristić, Nevena Milošević, Anastasija Stanković, Vera Zečević (Patuljci) i Strahinja Tričković (Ogledalo; glas).

Prva repriza najavljena je za 19. juni, a u njoj će kao Snežana nastupiti Milica Damjanac, prenijela je Beta.

Izvor: Agencije