Knjiga o Harryju Potteru sa greškama procijenjena na 200.000 funti

Stručnjak za knjige Mark Wiltshire je otkrio da se u štampanju i opremi knjige potkralo nekoliko grešaka, a bit će ponuđena u privatnoj prodaji.

Osim nekoliko grešaka, knjiga je karakteristična i po tome što nosi potpis autorice (EPA - Ilustracija)

Prvo izdanje knjige Harry Potter i kamen mudraca, sa nekoliko štamparskih grešaka i potpisom autorice J.K. Rowling, ponudit će aukcijska kuća Christie's na privatnoj prodaji u Londonu. Početna cijena djela je 200.000 funti, javlja Reuters.

Izdanje koje se nudi na prodaju jedan je od 500 tvrdo ukoričenih primjeraka knjige objavljene 1997. godine. Njih 300 je poslano u knjižnice.

Knjiga koju prodaje Christie's u sklopu manifestacije “The Art of Literature: Loan and Selling Exhibition”, spada u preostalih 200.

Stručnjak za knjige i jedan od kustosa izložbe, Mark Wiltshire je otkrio da se u “štampanju i opremi knjige potkralo nekoliko grešaka”.

“Na poleđini, primjerice, riječ ‘filozofi’ (philosophers), što je, naravno, ključna riječ… pogrešno je napisana kao ‘philosphers’, bez onoga drugog slova ‘o’, a na stranici 53, na popisu predmeta koje učenici trebaju ponijeti sa sobom u Hogwarts, riječi ‘jedan štapić’ u tekstu su ponovljene dva puta”, objasnio je Wiltshire.

Privatna prodaja umjesto aukcije

Godine 1997. Rowling je još bila nepoznata i neetablirana spisateljica, a u međuvremenu je njezina knjiga o čarobnom svijetu vještica i čarobnjaka postala veliki hit u svijetu, iznjedrivši i nekoliko nastavaka, kao i golemu filmsku franšizu.

“Na mnogo načina, ova je knjiga fizička manifestacija čarobnog sjećanja za mnoge čitatelje i to je čini tako poželjnom”, smatra Wiltshire, podsjećajući da će manifestacija “Art of Literature” za javnost biti otvorena od 7. do 15. juna.

Za razliku od javne aukcije, Christie's povremeno u sklopu privatnih prodaja zainteresiranima omogućuje prodaju ili kupovinu luksuznih predmeta u puno mirnijoj, privatnoj atmosferi, koja podsjeća na zatvoreni društveni događaj ili pojedinačnu posjetu skupome butiku.

Raspored aukcija unaprijed je poznat i fiksan je, dok se privatne prodaje održavaju tokom cijele godine i fleksibilnije su, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada