‘Unsafe Goražde’, dokumentarni film o Goraždu tokom rata

‘Unsafe Goražde’ (2022) je dokumentarni film o gradu Goraždu i njegovim stanovnicima koji su preživjeli rat u BiH braneći svoje domove od svih nesreća.

Film je dio projekta UNSAFE GORAŽDE koji su Enrico Dagnino, Claudia Zini, Fuad Fule Bavčić i Quentin Fagart pokrenuli 2017. godine s ciljem prikupljanja ratnih uspomena i svjedočanstava (Ustupljeno Al Jazeeri)

Unsafe Goražde, dokumentarni film redatelja Enrica Dagnina, premijerno će biti prikazan u Goraždu u Centru za kulturu 9. Maj 2022. u 20:00 sati u sklopu manifestacije “DANI OTPORA” 1992-2022 i u saradnji između Kuma International i Grada Goražda sa partnerom Galerija Brodac.

Unsafe Goražde (2022) je dokumentarni film o gradu Goraždu i njegovim stanovnicima koji su preživjeli rat u BiH braneći svoje domove od svih nesreća, dok su ostali gradovi uz rijeku Drinu pali od neprijatelja.

Film prati Fuada Fulea Bavčića, penzionisanog ekonomistu i ratnog veterana koji je ratne godine proveo u opkoljenom gradu prije nego što se pridružio porodici u Sarajevu 1996. Ono što proizlazi iz filma je kolektivna priča o hrabrosti koja na kraju govori o ljubavi prema porodici, grad i država.

Ratne uspomene i svjedočanstva

Film je dio projekta UNSAFE GORAŽDE koji su Enrico Dagnino, Claudia Zini, Fuad Fule Bavčić i Quentin Fagart pokrenuli 2017. godine s ciljem prikupljanja ratnih uspomena i svjedočanstava, istraživanja arhiva i intervjuiranja ratnih veterana i različitih pripadnika civilnog društva koji su hrabro branili svoj grad od agresije.

Projekat je razvijen u različitim medijima. Osim dokumentarnog filma, u Goraždu će u Maju 2022. premijerno biti prikazana knjiga i izložba fotografija povodom obilježavanja 30 godina od početka opsade.

Film je finansiran od strane Međunarodnog fonda za pomoć organizacijama u kulturi i obrazovanju 2021. njemačkog Federalnog ministarstva vanjskih poslova, Goethe-Instituta i drugih partnera, a realizirala ga je Kuma International u partnerstvu s Brodac Gallery.

Izvor: Agencije