‘Ay, Carmela’ postaje dio stalne izložbene postavke Historijskog muzeja BiH

‘Ay, Carmela’ ostaje zabilježena kao kulturni i društveni fenomen i najistaknutiji doprinos teatarske umjetnosti kulturi antifašizma, poručuju iz Sarajevskog ratnog teatra.

'Ay, Carmela' nastavlja svoj život podsjećajući na snagu i značaj umjetnosti u borbi protiv svakog zla (Dženat Dreković / Ustupljeno Al Jazeeri)

Ay, Carmela, jedna od najznačajnijih predstava u historiji bosanskohercegovačkog teatra, postaje dio stalne izložbene postavke Otvorenog depoa Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Nastala je prema tekstu Jose Sanchis Sinisterrae, u režiji Roberta Raponje. U predstavi su igrali Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Samra Mujezinović, kostimografiju Vanja Popović, muziku Davor Rocco, a koreografiju Antun Marinić.

Ay, Carmela je emotivna hronika sjećanja na Španski građanski rat i priča o glumačkom i ljubavnom paru Carmeli i Paulinu koji su u okupiranom selu primorani igrati predstavu za zarobljenike koje će fašisti sutradan strijeljati. Bolna iskustva rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995) snažno odjekuju u ovoj univerzalnoj priči koja odaje počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti, saopćili su iz Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) na čijem je redovnom repertoaru bila 21 godinu.

Od premijere, koja je održana 19. marta 1999. godine, pa do posljednje izvedbe 14. septembra 2020. godine, Ay, Carmela je odigrana u 26 gradova Bosne i Hercegovine i 40 gradova Evrope, na turnejama u Austriji, Češkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji.

Nastavlja svoj život

Ay, Carmela ostaje zabilježena kao kulturni i društveni fenomen i najistaknutiji doprinos teatarske umjetnosti kulturi antifašizma, poručuju iz Sarajevskog ratnog teatra.

U predstavi su igrali Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić (Dženat Dreković / Ustupljeno Al Jazeeri)

Na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja, u 20:00 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine bit će upriličeno svečano otvaranje stalne izložbene postavke Ay, Carmela.

Ova postavka sadrži kompletnu scenografiju, kostimografiju i rekvizitu predstave, te popratnu dokumentaciju, fotografije, novinske članke koji prate život predstave, kao i kompletan videosnimak koji će biti dostupan posjetiocima.

“Postavka je također usko vezana sa građom koja je u posjedu Historijskog muzeja i koja se tiče Španskog građanskog rata i učešća građana Bosne i Hercegovine u Internacionalnim brigadama. Jedan od učesnika, Čedo Kapor gledao je predstavu i tom prilikom družio se sa piscem Jose Sanchis Sinisterraom”, saopćeno je iz Sarajevskog ratnog teatra.

Ay, Carmela nastavlja svoj život podsjećajući na snagu i značaj umjetnosti u borbi protiv svakog zla, poručuju.

Izvor: Agencije