Pobjednici Eurosonga prodali trofej da bi kupili oružje za Ukrajinu

Prikupljena sredstva članovi Kalush Orchestra su namijenili za kupovinu bespilotnih letjelica za potrebe ukrajinskih oružanih snaga.

Osvojeni trofej na Facebook aukciji je prodan za 900.000 dolara (ANSA)

Ukrajinska grupa Kalush Orchestra, pobjednica ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije, prodala je osvojeni trofej na aukciji za 900.000 dolara, a prikupljene novce članovi benda namijenili su ukrajinskoj vojsci, javlja Reuters.

Osvojeni kristalni mikrofon prodan je na aukciji, koja je provedena na Facebooku i koju je vodio ukrajinski TV voditelj Serhij Pritula.

Prikupljenim sredstvima će se kupiti bespilotni zrakoplovni sistem PD-2, namijenjen ukrajinskim oružanim snagama, koji uključuje tri bespilotne letjelice ukrajinske proizvodnje i zemaljsku kontrolnu stanicu, rekao je Pritula.

Prodaja se poklopila s nastupom benda na humanitarnom koncertu na berlinskim Brandenburškim vratima, piše BBC.

‘Ne navikavati se na rat’

Član benda Oleh Psiuk iskoristio je koncert da pozove sve ljude da se “ne navikavaju na rat u Ukrajini”.

“Mislim da bi vijesti o ratu uvijek trebale biti na naslovnicama, sve dok ne nastupi mir”, poručio je Psiuk.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je ušla u četvrti mjesec, dosad je odnijela hiljade života civila, prisilila milione Ukrajinaca na bijeg, a ukrajinske gradove pretvorila u ruševine.

Moskva svoje djelovanje naziva “specijalnom vojnom operacijom” čiji je cilj razoružati Ukrajinu i zaštititi je od fašista.

Ukrajina i Zapad se slažu da je tvrdnja neutemeljena i da je ovaj rat ničim izazvan čin agresije.

Izvor: Agencije