Predstavom o Milevi Marić otvoreno 67. Sterijino pozorje

Pod motom ‘Vrijeme teskobe’, na 67. Sterijinom pozorju bit ćr izvedeno devet predstava u takmičarskoj selekciji i tri u međunarodnoj selekciji ‘Krugovi’.

Sterijino pozorje održava se od 26. maja do 3. juna u Novom Sadu (Tanjug / Screenshot)

Predstavom Mileva autorica Milene Bogavac, Olge Dimitrijević, Tijane Grumić, Vedrane Božinović i Vedrane Klepice, u adaptaciji Jelene Kovačić, a u režiji Anice Tomić, počelo je 67. Sterijino pozorje u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu.

Otvorio ga je scenograf Miodrag Tabački, peterostruki dobitnik Sterijine nagrade; četiri je dobio za scenografiju (1982, 1996, 1998. i 1999.), a dobitnik je i Nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture 2009. godine.

Pod motom Vrijeme tjeskobe, na festivalu će biti izvedeno devet predstava u takmičarskoj selekciji i tri u međunarodnoj selekciji “Krugovi”.

“U ovih devet dana očekuje nas bogat program, devet predstava u takmičarskoj selekciji, tri predstave u pratećem programu i tri predstave van konkurencije. Predstave dolaze iz Zagreba, Sarajeva, Banje Luke, Splita, Skoplja, Subotice, Beograda, Novog Sada, Gračanice, Kraljeva. Imaćemo i predstave u sklopu Pozorja mladih, zatim izložbe i ostali prateći programi. Učestvovaće 750 umetnika, a očekuje se 10.000 posetioca”, rekao je Miodrag Radonjić, direktor Sterijinog pozorja Miodrag Radonjić u izjavi za Tanjug.

Predstave iz cijele regije

U takmičarskoj selekciji 67. Sterijinog pozorja naći će se predstave Izbiračica Koste Trifkovića, u režiji Ive Milošević i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice; Protekcija Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića Narodnog pozorišta iz Sarajeva; Kod večite slavine Momčila Nastasijevića, u režiji Sonje Petrović SNP-a, Čudo u Šarganu Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) iz Beograda.

Takmiče se i predstave Godine vrana Siniše Kovačevića, u izvedbi Narodnog pozorišta Beograd; Rolerkoster Jelene Kajgo, u režiji Milice Kralj Ateljea 212; Poslednje devojčice Maje Pelević, u režiji Kokana Mladenovića Pozorišta “Deže Kostolanji” iz Subotice; Fleke Tijane Grumić, u režiji Juga Ðorđevića Kraljevačkog pozorišta; Bludni dani kuratog Džonija Filipa Grujića, u režiji Jovane Tomić Novosadskog pozorišta.

U netakmičarskoj međunarodnoj selekciji “Krugovi” tri su predstave, dvije iz Zagreba i jedna iz Skoplja.

Predstava u čast nagrađenih bit će Hrkači, čiji tekst i režiju potpisuje Nikola Pejaković, a izvodi ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada