Sebastian Meise na čelu žirija Takmičarskog programa SFF-a

U žiriju ‘Takmičarskog pograma – igrani film’ 28. Sarajevo Film Festivala bit će i Lucile Hadžihalilović, Antoneta Alamat Kusijanović, Milan Marić i Katriel Schory.

Velika mi je čast što sam dio žirija SFF-a ove godine, rekao je Meise (EPA)

Nagrađivani austrijski reditelj i scenarist Sebastian Meise predsjedavat će žirijem “Takmičarskog programa – igrani film” na 28. Sarajevo Film Festivalu, koji će biti održan u augustu.

“Uvijek sam bio lično vezan za Sarajevo Film Festival i velika mi je čast što sam dio žirija ove godine. Sarajevo je posebno mjesto i ovdje je sveprisutan jedinstveni osnivački duh Festivala. Duboko je humanističko uvjerenje da film može učiniti ono što politika ne može: ujediniti ljude”, rekao je Meise.

Meise se pridružuje plejadi filmskih autora koji su predsjedavali žirijem Sarajevo Film Festivala u prethodnim izdanjima: Mike Leigh (2004), Miki Manojlović (2005), Jasmila Žbanić (2006), Jeremy Irons (2007), Nuri Bilge Ceylan (2008), Mirjana Karanović (2009), Cristi Puiu (2010), Ari Folman (2011), Kornél Mundruczó (2012), Danis Tanović (2013), Béla Tarr (2014), Călin Peter Netzer (2015), Elia Suleiman (2016), Michel Franco (2017), Asghar Farhadi (2018), Ruben Östlund (2019), Michel Hazanavicius (2020), Jasna Đuričić (2021).

Njegov najnoviji igrani film Konačna sloboda prikazan je na filmskom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija – Un Certain Regard. Film je osvojio i Srce Sarajeva za najbolji igrani film, Srce Sarajeva za najboljeg glumca – Georg Friedrich, kao i nagradu CICAE na 27. Sarajevo Film Festivalu. Film je bio u užem izboru za Oscara te je osvojio brojne međunarodne nagrade.

Pored njega, u žiriju Takmičarskog programa – igrani film 28. Sarajevo Film Festivala bit će rediteljica, scenaristica i producentica Lucile Hadžihalilović, scenaristica i rediteljica Antoneta Alamat Kusijanović, glumac Milan Marić i producent te konsultant Katriel Schory.

Festival od 12. do 19. augusta

Lucile Hadžihalilović je nagrađivana rediteljica, scenaristica, producentica iz Francuske čiji je najnoviji film Uholaža (za koji je scenarij napisala u koautorstvu s Geoffom Coxom) nagrađen Specijalnom nagradom žirija u San Sebastianu 2021. godine. Hadžihalilović je, između ostalog, dobitnica nagrade Méliès Career Award na Sitgès Film Festivalu 2021. godine kao priznanja za doprinos evropskoj žanrovskoj kinematografiji.

Antoneta Alamat Kusijanović je scenaristica i rediteljica rođena u Dubrovniku, a koja živi i radi u New Yorku. Njen rediteljski dugometražni debitantski film Murina, čiji je izvršni producent Martin Scorcesse, premijerno je prikazan u okviru programa 15 dana autora na filmskom festivalu u Cannesu 2021. godine, gdje je je osvojio nagradu Caméra d'Or za najbolji debitantski film.

Milan Marić je glumac iz Srbije koji je odmah po završetku studija postao član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Između ostalog je glumio u filmovima Branio sam Mladu Bosnu (2014), Dobra žena (2016), Vlažnost (2016), Dovlatov (2018) i Toma (2021), a na Berlinaleu 2019. je uvršten među 10 najvećih evropskih glumačkih nada (European Shooting Stars).

Katriel Schory je producent i konsultant iz Izraela koji je producirao više od 150 filmova i televizijskih programa, uključujući igrane i dokumentarne filmove, TV drame, međunarodne koprodukcije i produkcijske usluge. Već 21 godinu je izvršni direktor Izraelskog filmskog fonda, i u tom periodu je producirano više od 300 dugometražnih filmova u Izraelu i širom svijeta, od kojih su mnogi osvojili prestižne nagrade, uključujući četiri nominacije za Oscara u kategoriji stranih filmova Američke filmske akademije, Zlatne i Srebrene lavove u Veneciji i Medvjede u Berlinu.

Schory je dobitnik Chevalier de l ‘ordre des Arts et des Lettres, Kamere za izuzetan doprinos filmskoj industriji na Berlinaleu, Specijalne medalje za izuzetna dostignuća na Filmskom festivalu Telluride, nagrade za životna dostignuća na Filmskom festivalu u Jeruzalemu, nagrade FIAPF – nagrade Međunarodne federacije filmskih producenata za izuzetna ostvarenja u filmu u regiji Azije i Pacifika, nagrade Variety, kao i mnogih drugih.

Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.

Izvor: Agencije