Festival subverzivnog filma narednog vikenda u Beogradu

Filmovi koji će biti prikazani na festivalu su različitih društvenih tema, a svaki je, na svoj način, angažiran i podstiče na djelovanje, odnosno daje prikaz na koji je način moguće uključiti se i sagledati društvo iz druge perspektive.

Prikazan će biti i izbor dokumentarnih filmova, koji su početkom godine realizirani u Domu omladine Beograda (EPA - Ilustracija)

Sedmi po redu Festival subverzivnog filma – Plan B bit će organiziran narednog vikenda u beogradskom Domu omladine, objavio je Filmski centar Srbije.

Tokom dva dana festivala planirana je projekcija tri dokumentarna ostvarenja autora Danila – Lole Ilića, filmskog reditelja, montažera, scenariste i producenta, koji živi i radi u Puli, javlja Beta.

Najpoznatiji je kao autor dugometražnih dokumentarnih filmova Prašina svakodnevnog života, 143°, Mapa puna snova, Erik, Tko se tuče, taj se voli?.

Autor je dugih i kratkometražnih igranih filmova i brojnih promotivnih videa, reklama i muzičkih spotova.

Priča o angažiranom filmu kroz historijski presjek

Filmovi koji će biti prikazani su različitih društvenih tema, a svaki je, na svoj način, angažiran i podstiče na djelovanje, odnosno daje prikaz na koji je način moguće uključiti se i sagledati društvo iz druge perspektive, naveo je Filmski centar Srbije u najavi festivala.

Najavljena je i tribina “Angažman u postjugoslovenskom filmu”, koju će održati Ivan Kronj, a tokom koje bi trebala biti uobličena priča o angažiranom filmu kroz historijski presjek.

Prikazan će biti i izbor dokumentarnih filmova, koji su početkom godine realizirani u Domu omladine Beograda, u sklopu radionice dokumentarnog filma škole Ateliers Varan iz Pariza.

Izvor: Agencije