Preminuo grčki kompozitor Vangelis

Evangelos Odysseas Papathanassiou, poznat kao Vangelis, jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih grčkih kompozitora svih vremena.

Tokom karijere Vangelis je napisao i komponirao gotovo 60 albuma, a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena (EPA)

Vangelis, grčki kompozitor najpoznatiji po Oscarom nagrađenoj muzici za film Vatrene kočije, preminuo je u 79. godini, javila je Atinska novinska agencija (ANA).

Pozivajući se na saopštenje iz ureda njegovog advokata, ANA je izvijestila da je Vangelis preminuo u utorak kasno uvečer, ne navodeći uzrok smrti, prenio je Tanjug.

Evangelos Odysseas Papathanassiou, poznat kao Vangelis, rođen je u Volosu 29. marta 1943. godine i jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih grčkih kompozitora svih vremena.

Upijao je tonove grčkih narodnih pjesama i pravoslavne horske muzike, ali nije imao formalno muzičko obrazovanje, što mu je, kako je kasnije govorio, pomoglo da sačuva smisao za kreativnost.

Uspješna karijera

Profesionalnu muzičku karijeru počeo je 1960-ih godina sarađujući sa nekoliko poznatih rok bendova kao što su The Forminx i Aphrodite's Child.

Tokom 1970-ih sarađuje sa vodećim pjevačem progresivnog rok benda Yes, Jonom Andersenom i pod zajedničkim umjetničkim imenom “Jon i Vangelis“ objavljuju nekoliko albuma.

Njegovo najpoznatije djelo je muzika za film Vatrene kočije, koji govori o trijumfu grupe britanskih trkača na Olimpijskim igrama održanim 1924. godine.

Pulsirajući ritmovi sintisajzera i uzburkana melodija učinili su usporenu početnu sekvencu grupe sportista koji trče na plaži modelom na koji film predstavlja sport.

Prezirao ogromnu popularnost

Vangelis je jednom prilikom rekao da je muzika, koja mu je donijela Oscara i sedmicama bila na vrhu top-lista, dijelom odavanje počasti njegovom ocu, koji je bio strastveni trkač amater.

Ali on je pomalo prezirao ogromnu popularnost koju je uživao, rekavši u jednom intervjuu da je to samo još jedno muzičko djelo.

Tokom karijere napisao je i komponirao gotovo 60 albuma, a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena.

Godine 1992. Francuska je uručila Vangelisu orden za doprinos u oblasti umjetnosti.

Od 2008. godine bio je počasni doktor nauka.

Izvor: Agencije