Michelangelov crtež prodan za 23,2 miliona eura

Crtež, jedan od rijetkih iz privatne kolekcije italijanskog umjetnika, bio je zaboravljen sve do 2019. kada ga je stručnjak iz aukcijske kuće Christie's prepoznao kao jedno od Michelangelovih djela.

Djelo je proglašeno francuskim nacionalnim blagom, pa je sve donedavno zabranjen izvoz tog crteža iz zemlje (EPA - Ilustracija)

Michelangelov crtež golog muškarca prodan je na aukciji u Parizu za više od 23,2 miliona eura, objavila je aukcijska kuća Christie's.

Djelo je proglašeno francuskim nacionalnim blagom, pa je zabranjen izvoz tog crteža iz zemlje 30 mjeseci. No francuska vlada je nedavno uklonila tu oznaku čime je dopustila da se crtež ponudi bez ograničenja kolekcionarima bilo gdje u svijetu, javlja Reuters.

Crtež, jedno od rijetkih djela italijanskog umjetnika iz privatne kolekcije, prodan je 1907. u Parizu i naplaćen kao djelo Michelangelove škole. Bio je uglavnom zaboravljen sve do 2019. kada ga je stručnjak iz aukcijske kuće Christie's prepoznao kao jedno od Michelangelovih djela.

Jedno od ranih djela

Smatra se da je crtež „Goli muškarac (po Masacciu) i dvije figure iza njega“ jedno od ranih Michelangelovih djela nastalo krajem 15. stoljeća.

Crtež prikazuje muškarca koji se pojavljuje na fresci koju je naslikao Masaccio, jedan od prvih znamenitih slikara italijanske renesanse.

Naziv freske je „Petrovo krštenje neofita“, a nalazi se u kapeli Brancacci u firentinskoj crkvi Santa Maria del Carmine.

Izvor: Agencije