Na Danima satire Fadila Hadžića 12 predstava

Dani satire su susret institucionalne i nezavisne scene, snažnih i hrabrih glasova dramskih pisaca različitih generacija i poetika koji propituju društveno-političke okolnosti unutar kojih stvaraju, rekla je selektorica Jelena Kovačić.

Festival će otvoriti 'Škrtac' Satiričkog kazališta Kerempuh u režiji Dore Ruždjak Podolski (Pixsell)

Međunarodni kazališni festival – Dani satire Fadila Hadžića održat će se, po 46. put, od 3. do 21. juna u Satiričkom kazalištu Kerempuh, a bit će izvedeno 12 predstava satiričnog i komediografskog predznaka iz Hrvatske i inozemstva, javlja Hina.

U Kerempuhu će, osim zagrebačkih, gostovati predstave iz Splita, Rijeke, Pule, Beograda, Subotice i Sarajeva, koje je izbornica Jelena Kovačić odabrala među 58 prijavljenih. O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani žiri u sastavu Bojana Radović, Katarina Pejović i Ksenija Pajić.

Predstave 46. Dana satire, po riječima izbornice Kovačić, svojevrsni su susret institucionalne i nezavisne scene, snažnih i hrabrih glasova suvremenih dramskih pisaca različitih generacija i poetika koji širom otvorenih očiju propituju društveno-političke okolnosti unutar kojih stvaraju i onih kanonskih bardova koji se u suvremenim adaptacijama i interpretacijama pretvaraju u naše suvremenike.

Festival otvaraju domaćini

Festival će otvoriti Škrtac Satiričkog kazališta Kerempuh u režiji Dore Ruždjak Podolski. Domaćin festivala izvest će i svoju predstavu Darian, hrvatski kralj samopomoći u režiji Krešimira Dolenčića.

Na Danima satire gostuje i HNK Split s predstavom Kukci… zaustavljena priča Karela i Jozefa Čapeka, posljednja predstava redatelja Saše Anočića. Iz Splita u Kerempuh dolazi Playdrama s predstavom Sretna ne bila u režiji Helene Petković. U sklopu festivala bit će izvedena i predstava Kad je stao svijet Dore Delbianco u režiji Vite Taufera, nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i INK Pula.

Od inozemnih predstava festivalska publika imat će priliku pogledati predstavu 64 Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović i produkciji Ateljea 212, Kus petlić Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića Narodnog pozorišta iz Subotice te Nušićevu Protekciju u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Sarajevo.

Zajednica jakih autora i ansambala

Od zagrebačkih kazališta nastupit će Teatar &TD s predstavom Žena popularnog pokojnika, autora i redatelja Filipa Šovagovića, Teatar Exit s Realistima Jure Karasa u režiji Matka Raguža, KunstTeatar i pisac Espi Tomičić s predstavom Ti si prvi hrabar redatelja Ivana Penovića te HNK Zagreb s Gogoljevim Revizorom u režiji Sergeja Potapova.

“Ovogodišnji festivalski izbor postoji kao jedna mikro kazališna zajednica jakih autora, autorskih timova i ansambala koji kazalište prepoznaju kao mjesto društvene odgovornosti, a te se odgovornosti neće odreći ni u trenucima dok se svijet oko nas ponovno raspada”, poručuje Kovačić.

Izvor: Agencije