Željeznička ruta u Ukrajini preimenovana u ‘Stefania Express’

Voz broj 43, koji vozi iz smjera Kijeva prema Ivano-Frankivsku, preimenovan je u pobjedničku pjesmu ovogodišnjeg Eurosonga.

'Kaluš orkestar' trijumfirao je u Italiji s pjesmom 'Stefania' (Reuters)

Ukrajinci su, zbog pobjede na Eurosongu, preimenovali jednu željezničku rutu u “Stefania Express”, po nazivu pobjedničke pjesme, nadajući se pobjedi i u ratu s Rusijom, javlja Reuters.

Šef željezničke službe Ukrajine najavio je da će voz broj 43, koji vozi iz smjera Kijeva prema Ivano-Frankivsku, biti preimenovan u “Stefania Express”.

Kad god se voz zaustavi na željezničkim stanicama u Kijevu, Kalušu i Ivano-Frankivsku puštat će se pobjednička pjesma, prenosi Hina.

Ukrajinski bend “Kaluš orkestar” u subotu je trijumfirao na Pjesmi Evrovizije u Italiji s pjesmom Stefania, koja je spoj rapa i tradicionalne narodne muzike, a posvećena je majci frontmena benda Oleha Psiuka.

Takmičenje važnije od pobjede

“Jako smo sretni zbog pobjede Ukrajine i nadamo se da nećemo pobijediti samo na Evroviziji”, rekla je jedna stanovnica Kijeva, misleći pritom na ratnu pobjedu.

Bend je u nedjelju objavio novi muzički video za pobjedničku pjesmu, u kojem ukrajinske žene spašavaju djecu iz granatiranih i razrušenih gradova.

Stefania, majka Oleha Psiuka, novinarima je rekla da je bila jako zbunjena kad su na tržnici u njenom rodnom gradu prolaznici od nje tražili zajedničku fotografiju.

Mikola Latsiuk, barmen iz Kijeva, smatra da je sudjelovanje benda u takmičenju važnije od pobjede.

“Najvažnije je da su momci otišli i nastupili. Oni su podržali nas, a mi njih. To je važno”, rekao je.

Izvor: Agencije