Hollywood namjerava prikupiti devet miliona dolara na aukciji rekvizita

Osim osnovnih rekvizita i kostima, bit će ponuđene kolekcionarske igračke, stripovi, materijali za filmsku produkciju kao što su konceptualna umjetnička djela, jakne za ekipu…

Procjenjuje se da će model X-Wing iz 'Ratova zvijezda' postići cijenu i do milion dolara (EPA)

Od modela svemirske letjelice X-Wing iz Ratova zvijezda do “Thorovog” čekića, memorabilije iz omiljenih filmova idu na aukciju u Hollywoodu sljedeći mjesec, javlja Reuters.

Više od 1.800 predmeta bit će ponuđeno na aukciji od 21. do 24. juna, za koju Propstore, kompanija za filmske i TV memorabilije, procjenjuje da će prikupiti više od devet miliona dolara. Nije navedeno gdje će biti usmjeren prikupljeni novac.

Direktor Propstorea Brandon Alinger rekao je Reutersu da je zastupljeno više od 600 različitih filmskih i televizijskih naslova.

“Osim osnovnih rekvizita i kostima… (imamo) kolekcionarske igračke, stripove, materijale za filmsku produkciju, što znači stvari poput konceptualnih umjetničkih djela, jakni za ekipu, ogromnu količinu kolekcionarskih predmeta”, naveo je.

Model letjelice procijenjen na milion dolara

Prednjači model “Red Leader” X-Wing iz Ratova zvijezda: Nova nada, koji je procijenjen na pola miliona do milion dolara.

“Vjerujemo da je ovo jedini pravi, netaknuti, originalni X-Wing iz prvih Ratova zvijezda koji je ikad ponuđen na javnoj aukciji, pa je prilično poseban”, rekao je Alinger.

Ostali predmeti koji idu na aukciju uključuju animatronički Gizmo iz filma Gremlini 2: Novo leglo, koji je procijenjen na 80.000 do 120.000 dolara. Tu je i čekić iz filma Thor procijenjen na 100.000 do 150.000 dolara, te model mlažnjaka korištenog u Top Gunu, koji bi mogao donijeti 30.000 do 50.000 dolara.

Na aukciju ide i odijelo Elvisa Presleya iz filma It Happened at the World Fair, novčanik Samuela L. Jacksona iz Pulp Fictiona i mač Ume Thurman iz filma Kill Bill.

Izvor: Agencije