Netflix će do kraja godine dodatno naplaćivati dijeljenje lozinki

Netflix procjenjuje da gotovo trećina svih korisnika koja koriste tu ‘streaming’ uslugu ima zajednički račun koji plaća drugi korisnik.

Netflix bi kasnije tokom godine želio uvesti i novi, jeftiniji nivo pretplate s reklamama (Anadolija)

Milioni korisnika koji dijele svoje Netflix račune s prijateljima i članovima porodice možda će uskoro morati plaćati znatno više za pretplatu, ostvari li Netflix najavu o ukidanju dijeljenja lozinki, a ono je zasad navodno planirano do kraja godine, javlja dpa.

Po izvještaju The New York Timesa, uprava Netflixa svojim je zaposlenicima najavila plan o zabrani dijeljenja lozinki u posljednja tri mjeseca 2022. godine.

Netflix procjenjuje da gotovo trećina svih korisnika koja koriste tu streaming uslugu ima zajednički račun koji plaća drugi korisnik.

“Uz 222 miliona korisnika koja plaćaju uslugu našeg streaming servisa, procjenjujemo da se ona dijeli među više od 100 miliona dodatnih korisnika”, objavio je Netflix u pregledu podataka o tromjesečnoj zaradi.

Od početka godine izgubili 200.000 pretplatnika

Prema izvještaju, Netflix bi kasnije tokom godine želio uvesti i novi, jeftiniji nivo pretplate s reklamama.

Najpopularnija streaming platforma tek treba odrediti cijene za dodatne profile korisnika koji dijele lozinku.

Zabrana dijeljenja lozinki trebala bi se provesti tako da se korisnicima s više profila, koje koriste ljudi na različitim lokacijama takva praksa ne zabrani, već da im se naplati nešto više za svakog dodatnog korisnika za kojega Netflix zaključi da ne pripada istom domaćinstvu.

Netflixova namjera da poveća broj pretplatnika uslijedila je nakon što je servis nedavno objavio da je tokom tri prva mjeseca ove godine izgubio oko 200.000 pretplatnika. Ukupno je na kraju prvog tromjesečja ove godine broj Netflixovih korisnika u svijetu pao na 221,6 miliona.

Izvor: Agencije