Filmovi ‘Sabaya’ i ‘Dida’ pobjednici ZagrebDoxa

Takmičarski dio festivala završio je u subotu dodjelom nagrada (Pixsell)

Film Sabaya Hogira Hirorija osvojio je Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji, a Dida Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa, čiji je natjecateljski dio završio u subotu dodjelom nagrada, javlja Hina.

U švedskom filmu Sabaya, Mahmud s dobrovoljcima u Siriji od ISIL-a spašava otetu djecu, djevojke i žene, te je u svakoj operaciji pribran, staložen i uporan dok ne ostvari svoj cilj, a takav pristup filmu imao je i njegov autor, ocijenio je žiri međunarodnog žirija.

Njegovi članovi, Katarina Zrinka Matijević, Dalibor Matanić i Mkihail Gorobchuk, kažu da je film iskočio trilerski napetom dramaturgijom, ludo hrabrom kamerom, fascinantno mudrom montažom te nenametljivom, a iznimno promišljenom režijom.

Isti žiri dodijelio je posebna priznanja Filmu s balkona Pawela Lozinskog kao “majstorskom filmskom eksperimentu koji pokazuje da se malim i asketskim rješenjima mogu riješiti univerzalni problemi”, te filmu 1970 Tomasza Wolskog koji je uz arhivske snimke i stop animaciju napravio “pravi mali umjetnički dokumentarni dragulj progovarajući o štrajku radnika i mehanizmima vlasti koji ga pokušavaju zaustaviti”.

‘Dida’, dirljiv i optimističan film

Regionalni žiri – Edhem Fočo, Olga Lucovnicova i Sari Volanen Veliki pečat dodijelio je Didi, dirljivom i optimističnom filmu koji vodi gledatelje od Beograda, gdje žive redateljeva baka i majka koja ima blaže intelektualne poteškoće, do Luzerna, gdje žive sin i njegova supruga.

“Iskrena osobna priča s kojom će se mnogi poistovjetiti, s fantastičnom glazbom koja filmu daje izvrsnu notu”, ocijenjeno je.

Posebna priznanja u toj konkurenciji dobio je hrvatski film Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, “čudesan kolektivni portret žena koje su preživjele rat i sada dijele svoje jedinstvene neispričane priče”, a koje su “primjer pravih ratnica koje su smogle hrabrosti suočiti se s vlastitim strahovima”.

“Ovaj film važan je filmski prikaz koji otkriva dugoročne posljedice vojnih sukoba i jedinstven put k iscjeljenju”, ističe se.

Nagrada vijetnamskom filmu

Mladi žiri – Rok Biček, Damir Markovina i Milan Trenc dodijelili su Mali pečat za autora do 35 godina vijetnamskom filmu Djeca magle Diễm Hà Lệ, koji “nemilosrdno secira trenutak nasilnog oduzimanja djetinjstva tematizirajući nuklearnu obitelj kao stalnu pozornicu igre moći, nasilja, dominacije, opijata i ekonomskih interesa”.

Posebno priznanje dodijelili su filmu Hobotnica libanonskog autora Karima Kassema, nagradivši “sve poetske, mudre i radikalne odluke koje je autor donio u načinu izlaganja ovog filma”.

Žiri Movies That Matter – Janko Baljak, Carmen Gray i Srđan Kovačević istoimenu nagradu za film koji na najbolji način promiče ljudska prava, dodijelio je Kući od krhotina danskog redatelja Simona Lerenga Wilmonta.

“Film koji rasvjetljava trajne posljedice rata na djecu i dugoročno, generacijsko nasljeđe traume. Tehnički izvrsno izveden i pun empatije, približava nam dječja iskustva s dostojanstvom i poštovanjem”, obrazložio je žiri.

Posebno priznanje dodijelio je filmu Imadovo djetinjstvo Zahavija Sanjavija koji “uz nevjerojatan pristup pokazuje koliko je važan proces terapije kod pristupanja psihološkoj šteti prisilnog ratnog ropstva po djecu”.

Prikazano 86 filmova

Međunarodnu nagradu kritike žirija FIPRESCI-ja (Pierre-Simon Gutman, Petra Meterc i Marko Njegić) dobio je švicarsko-austrijski Kao bubreg u loju Valerie Blankenbyl o staračkom domu na Floridi, maloj izoliranoj zajednici preko koje redateljica govori nešto i o “vanjskom” svijetu, u filmu koji “uspijeva istodobno biti intiman i sociopolitičan, human i humorističan, ozbiljan i ironičan”.

Teen Dox žiri u kojemu su bili učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, najboljim filmom o problemima mladih proglasili su belgijski Yaren i sunce Renate Raman i Jorena Slaetsa, djelo koje, među ostalim, prikazuje svu kompleksnost ljudskoga života.

Talijanski Marx može čekati Marca Bellocchija dobio je Nagradu Mojoj generaciji Nenada Puhovskog filmu autora svoje generacije, koji kaže da mu je to od svih filmova koje je do sada nagradio možda najbliži, prije svega zbog dileme koja je sažeta u naslovu filma jer autor odgovara na pitanje odnosa društvenih, pa i revolucionarnih zbivanja u srazu s osobnim gubitkom, pa i osjećajem krivnje.

Na festivalu je od prošle nedjelje u kinu Kaptol Boutique Cinema prikazano 86 filmova, a nagrađena djela prikazana su završne večeri.

Izvor: Agencije