Pink Floyd snimio prvu pjesmu nakon 28 godina i posvetio je Ukrajini

Pjesma ‘Hey, Hey, Rise-Up!’ objavljena je u petak, a bit će iskorištena za prikupljanje sredstava za humanitarne svrhe povezane s ratom u Ukrajini.

Vođa Pink Floyda David Gilmour rekao je da ga je na ideju potakao Andrij Hlivniuk, ukrajinski muzičar koji je napustio svjetsku turneju kako bi se vratio u Ukrajinu i borio za svoju zemlju (EPA)

Pink Floyd je, nakon gotovo tri decenije, napisao svoju novu pjesmu kako bi podržao Ukrajince, objavio je bend.

Pjesma “Hey, Hey, Rise-Up!” objavljena je u petak, a koristit će se za prikupljanje sredstava za humanitarne svrhe povezane s ratom, izvijestila je agencija AFP.

U njemu je i Andrij Hlivniuk, iz jednog od najvećih ukrajinskih bendova BoomBox, koji pjeva na trgu Sofijskaja u Kijevu u isječku koji je postao viralan.

Hlivniuk je napustio svjetsku turneju kako bi se vratio u Ukrajinu i pomogao u odbrani zemlje.

“Mi, kao i mnogi, osjećamo bijes i frustraciju zbog ovog podlog čina invazije na nezavisnu, mirnu demokratsku zemlju čiji narod ubija jedna od najvećih svjetskih sila”, napisali su članovi Pink Floyda na Twitteru.

U saopćenju za javnost, vođa benda David Gilmour rekao je da ga je dirnuo Hlivniukov video: “Bio je to snažan trenutak zbog kojeg sam ga poželio komponovati”.

Protivljenje ratu

Uspio je razgovarati s Hlivniukom koji je bio u bolničkom krevetu u Kijevu, gdje se pjevač oporavljao nakon što je pogođen gelerima u minobacačkom napadu, objavila je diskografska kuća.

“Pustio sam mu dio pjesme telefonom i on mi je dao svoj blagoslov. Obojica se nadamo da ćemo u budućnosti učiniti nešto zajedno i osobno”, rekao je Gilmour.

Slika koja prati pjesmu je suncokret, a inspirirana je viralnim videom na kojem se vidi Ukrajinka kako vrijeđa dva naoružana ruska vojnika.

U njemu ona kaže vojnicima: “Uzmite ove sjemenke i stavite ih u džepove. Tako će rasti suncokreti kada se svi ovdje odmorite”.

To je prva originalna glazba Pink Floyda od “The Division Bell” iz 1994. godine.

Gilmour je tvitao svoje protivljenje ratu ubrzo nakon ruske invazije, poručivši: “Putin mora otići”.

Bend je također povukao svoje pjesme s ruskih i bjeloruskih streaming stranica u znak protesta zbog invazije.

Izvor: Agencije