Šagolj i Ourdan izložbom predstavili dobre ljude u teškim vremenima

Izložba ‘Pravednici – Tragovi humanosti’ je putovanje kroz historiju Jevreja Sarajeva i njihovih komšija, koje prati trag jedne posebne ideje o suživotu, dostojanstvu i hrabrosti.

Doprinos izložbi svojim djelima su dali i Šejla Kamerić, Ozren Kebo, Milomir Kovačević, Bojan i Dada Hadžihalilović, Gilles Peres, Edward Serotta (Fena)

Multimedijalna izložba “Pravednici – Tragovi humanosti” bosanskohercegovačkog novinara i fotografa Damira Šagolja i njegovog francuskog  kolege Rémyja Ourdana otvorena je u Bosanskom kulturnom centru u okviru programa obilježavanja 30 godina od početka ratne opsade Sarajeva, javlja Fena.

Izložba govori o dobrim ljudima u teškim vremenima, koji su često dovodili u pitanje svoje živote da zaštite druge, rečeno je na otvorenju.

“Cijeli koncept izložbe sadržan je u toj rečenici – ona govori o istinski dobrim ljudima, ne onima kojima su institucije dodijelile čast ili priznanje pravednika, nego ljudima na koje smo Rémy i ja naišli tokom našeg intenzivnog i dubokog istraživanja i za koje mislimo da jesu pravednici”, kazao je Šagolj.

“Pravednici – Tragovi humanosti“ je putovanje kroz historiju Jevreja Sarajeva i njihovih komšija, koje prati trag jedne posebne ideje o suživotu, dostojanstvu i hrabrosti. Izložba je premijerno predstavljena u Francuskoj, a povod je bila serija članaka dvojice autora o toj temi, koje je objavio pariški dnevnik Le Mond.

Doprinos drugih autora

“U samom srcu izložbe jeste uloga i sudbina jevrejske zajednice u opkoljenom Sarajevu, kroz koju smo projektovali kompletnu priču o dobrim ljudima. Priča se iz novinskog feljtona raširila i izvan Sarajeva, otišla daleko u historiju i ovo što vidite je splet vrlo pozitivnih priča iz naše poprilično užasne prošlosti kroz koju mi pokušavamo da slavimo te pravednike, kao svjetlo u tami”, pojašnjava Šagolj.

Veoma je važno, naglašava, da se sve što se dešavalo tokom rata zapisuje i autorski obrađuje na bilo koji način jer će u protivnom, stranice historije ostati prazne i popunjavat će ih oni koji su “vlasnici historije”.

Doprinos izložbi svojim djelima su dali i Šejla Kamerić, Ozren Kebo, Milomir Kovačević, Bojan i Dada Hadžihalilović, Gilles Peres, Edward Serotta.

Izložba je otvorena do 30. aprila.

Izvor: Agencije