Paul Lowe izložio fotografije opsade Sarajeva

Fotografije na kojima su prikazani stanovnici Sarajeva svjedoče o mukotrpnim načinima i borbi za preživljavanje u nemogućim uvjetima tokom ratnih godina.

Među ratnim reporterima koji su stigli u Sarajevo 1992. godine bio je i Paul Lowe koji je u njemu ostao sve do 1996. godine, dokumentirajući svakodnevni život (Fena)

Obilježavanje 30-godišnjice početka ratne opsade Sarajeva počelo je u gradskoj Vijećnici izložbom britanskog fotografa Paula Lowea koji je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine proveo ratne godine i objektivom bilježio svakodnevicu njegovih stanovnika, javlja Fena.

Fotografije na kojima su prikazani muškarci, žene i djeca svjedoče o mukotrpnim načinima i borbi za preživljavanje u nemogućim uvjetima.

Sarajevo je blokirano u noći između 4. i 5. aprila 1992. godine, nakon čega počinje najduža i strahovita opsada jednog grada u modernoj historiji, u trajanju od 1.425 dana. Iz moderne metropole, koja je bila domaćin internacionalnih Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, grad je pretvoren u ratno poprište, podsjeća Fena.

Ostao u Sarajevu do 1996. godine

Među ratnim reporterima koji su ubrzo stigli u Sarajevo bio je i Paul Lowe koji je u njemu ostao sve do 1996. godine, dokumentirajući svakodnevni život.

Izložba britanskog fotografa u Vijećnici će biti otvorena tokom aprila (Fena)

Paul Lowe je zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji izložbe njegovih fotografija. Prema njegovim riječima, “nevjerovatno je i prelijepo doživljavati danas prekrasni, umjetnički izrađen strop Vijećnice, koji je fotografirao ratne 1992. porušenog, u zapaljenom objektu”.

Obilježavanje 30-godišnjice početka ratne opsade Sarajeva realizira gradska uprava u suradnji s Informativnim centrom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Centrom za postkonfliktno društvo, projektom Modul Memorije, Memorijalnim centrom Srebrenica i drugim partnerima.

Izložba u Vijećnici bit će otvorena tokom aprila.

Izvor: Agencije