Otvoren Festival dokumentarnog filma ‘ZagrebDox’

Do 10. aprila bit će prikazano 86 dokumentarnih ostvarenja u 11 programa; njih 20 se bori za Velike pečate u međunarodnoj konkurenciji, a 17 u regionalnoj.

Projekcijom filma 'Ljetne noći' izraelskog autora Ohada Milsteina otvoreno je 18. izdanje ZagrebDoxa (Pixsell)

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, koji je Europska filmska akademija ovih dana uvrstila na popis od tridesetak svjetskih festivala čiji pobjednici automatski idu u izbor za njezinu nagradu, otvoren je u kinu Kaptol Boutique Cinema, javlja Hina.

Direktor i glavni selektor festivala Nenad Puhovski rekao je kako je, “u vrijeme kada neka pljuska na dodjeli nagrade neke druge akademije ima više medijskog prostora od tisuće poginulih i stotina razorenih gradova, posao dokumentarista posebno važan”.

“Naša obaveza nije samo da registriramo, tu se ne možemo takmičiti s medijima koji to rade u realnom vremenu, no ona je vrlo važna jer radimo na sjećanju. I taj incident će vrlo brzo biti zaboravljen kao i rat, kao i ostalih 40-ak ratova i sukoba koji se u ovom trenutku dešavaju širom zemaljske kugle”, ustvrdio je Puhovski.

Obraćanje ukrajinske rediteljice

Ukrajinska redateljica Irina Cilik, dobitnica prošlogodišnje nagrade Movie That Matters, trebala je biti u žiriju tog programa, no kako nije mogla doći, proglašena je njegovom počasnom članicom. Bila je nagrađena za film Zemlja je plava poput naranče o samohranoj majci koja usred rata svojoj djeci pokušava osigurati normalan život, a sada je i sama morala pobjeći s djetetom iz Kijeva, dok je njen muž, književnik, ostao da se bori.

U videosnimci puštenoj na otvorenju rekla je kako je “bolno što u ruskom genocidu sada gube neke od najboljih Ukrajinaca, no opiru se, vjeruju u svoju zemlju, narod i pobjedu”. Podsjetila je i kako je važna poruka njenog filma bila da “treba vidjeti svjetlo na kraju tunela i živjeti ispunjeno unatoč okolnostima”.

“To je bila važna lekcija za mene, moji likovi bili su tako moćni, nisu bili samo žrtve tog rata nego pokušavaju nešto napraviti i reći svoju priču svijetu, pa ću i ja najbolje što mogu pokušati biti jaka, a želim to i vama”, poručila je publici.

Korlaet: Dokumentarni film je prozor u svijet

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet je, otvarajući festival, rekao je da je “dokumentarni film više od filma, on je prozor u svijet, otvara nove perspektive, senzibilizira za drugog i drukčijeg”. “U tom je smislu danas punoljetni ZagrebDox izvršavao tu plemenitu ulogu, činio nas empatičnijima i trankoćutnijima, ukratko boljim ljudima”, dodao je.

U svoj film Ljetne noći, poetičnu i intimnu posvetu očinstvu koja je otvorila festival, uveo je redatelj Ohad Millstein, rekavši da je to vrlo intiman film koji dolazi iz njegovog srca, a želi i da gledatelje dirne u srce.

Do 10. aprila prikazat će se 86 dokumentarnih ostvarenja u 11 programa. Njih 20 se natječe za Velike pečate u međunarodnoj konkurenciji, a 17 u regionalnoj.

Izvor: Agencije