Hrvatski jezik bi mogao biti reguliran zakonom

Inicijativu donošenja zakona o hrvatskom jeziku pokrenula je Matica hrvatska, uz napomenu da takvu vrstu zakona [kojom se zakonski regulira jezik] već ima 20 država u Evropi.

01.05.2015., Zagreb - Zgrada Matice hrvatske. "nPhoto: Marko Prpic/PIXSELL (Pixsell)

Matica hrvatska pokrenula je inicijativu donošenja zakona o hrvatskom jeziku, o čemu je čelni čovjek Matice, Miro Gavran obavijestio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, javlja Hina.

Gavran je istaknuo važnost hrvatskog jezika, te je, kao jednu od najvažnijih aktivnosti tokom mandata na čelu Matice hrvatske, istaknuo brigu o hrvatskom jeziku.

U tom kontekstu, upoznao je Jandrokovića s inicijativom donošenja novog zakona o hrvatskom jeziku, te naglasio da takvu vrstu zakona [kojom se zakonski regulira jezik] već ima 20 država u Europi.

Obilježavanje 175 godina uvođenja hrvatskog u službenu upotrebu

Prema Jandrokoviću, izuzetno je važna zaštita i očuvanje hrvatskog kulturnog identiteta, nematerijalne kulturne baštine te hrvatskog jezika.

Agencija Hina podsjeća da se ove godine obilježava 175 godina od donošenja zaključka o uvođenju hrvatskog jezika kao službenog jezika u javnoj upotrebi, kojeg je na prijedlog Ivana Kukuljevića Sakcinskog donio Sabor 23. listopada/oktobra 1847. godine.

Izvor: Agencije