Vincent Lindon predsjednik žirija Filmskog festivala u Cannesu

Ove godine 18 filmova će se takmičiti za Zlatnu palmu na festivalu koji traje od 17. do 28. maja.

Francuski glumac Vincent Lindon će kao predsjednik žirija zamijeniti američkog reditelja Spikea Leeja (EPA)

Francuski glumac Vincent Lindon bit će predsjednik žirija ovogodišnjeg, 75. po redu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, koji počinje 17. maja, potvrdili su organizatori.

Glumac će u toj ulozi zamijeniti američkog reditelja Spikea Leeja, prošlogodišnjeg predsjednika žirija, koji je dodijelio Zlatnu palmu filmu Titane francuske rediteljice Julije Ducournau, u kojem igra upravo Lindon.

Ove godine 18 filmova će se takmičiti za Zlatnu palmu na festivalu koji traje do 28. maja, javila je agencija AFP.

U utrku za glavnu nagradu će se vratiti David Cronenberg, vraća se i ruski reditelj Kiril Serebrenikov koji je odbacio liniju vlasti Vladimira Putina, a filmovima će se predstaviti samo tri rediteljice.

Samo tri rediteljice

Pet reditelja koji su već osvojili ovu nagradu će se nadmetati za novu Zlatnu palmu – Belgijanci Jean-Pierre i Luc Dardenne sa filmom Tori and Lokita, švedski reditelj Ruben Ostlund sa Triangle of Sadness, Japanac Hirokazu Kore-eda, koji je ovog puta snimio Broker, te rumunski Cristian Mungiu sa svojim filmom RMN.

Samo tri rediteljice su u glavnoj konkurenciji: Francuskinja Claire Denis će predstaviti Stars at Noon, također Francuskinja Valeria Bruni Tedeschi sa filmom Les Amandiers, te Amerikanka Kelly Reichardt sa filmom Showing Up.

Festival će otvoriti film Coupez, Michel Hazanaviciusa, koji se prikazuje izvan konkurencije.

Izvor: Agencije